Quantcast

Iš Graikijos Idomenio stovyklos perkelta šimtai migrantų

  • Teksto dydis:

Graikijos policija antradienį iš perpildytos Idomenio stovyklos perkėlė šimtus migrantų, pradėjusi valyti skurdų palapinių miestelį, kuriame daugel mėnesių glaudžiasi tūkstančiai nuo karo ir skurdo bėgančių migrantų.

Per operaciją, kuri prasidėjo netrukus po saulės patekėjimo, Graikijos pareigūnai sako susodinę daugiau nei 1,5 tūkst. žmonių į autobusus, vežančius į naujas pabėgėlių stovyklas buvusiuose pramoniniuose objektuose netoli antrojo pagal dydį Graikijos miesto Salonikų, maždaug 80 kilometrų į pietus.

„Viskas vyksta gerai, ačiū Dievui, galbūt net geriau nei tikėjomės“, – sakė šaltinis policijoje Atėnuose naujienų agentūrai AFP.

Prie Makedonijos sienos atsiradusi laikina perpildyta pabėgėlių stovykla tapo įtikinančiu žmonių kančių ir sumaišties simboliu, Europai siekiant įveikti didžiausią migrantų krizę po Antrojo pasaulinio karo.

Nors dauguma žiniasklaidos atstovų į stovyklą nebuvo įleisti, valstybinės ERT televizijos ir naujienų agentūros ANA išplatintoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip migrantai kantriai laukia savo eilės sulipti į autobusus ir išvažiuodami mojuoja ranka į kamerą.

Daugelis jų kartu vežėsi didžiulius ryšulius, kurie buvo supakuoti į šiukšlių maišus, kiti savo daiktus stūmė sudėtus į invalidų vežimėlius. Visa tai per atstumą stebėjo grupės tamsiai mėlynai apsirengusių policijos pareigūnų su baltais šalmais ant galvų.

Pareigūnai sakė, kad pirmenybės teisę išvykti iš stovyklos turės nepilnamečiai be suaugusiųjų priežiūros ir vieniši tėvai su vaikais.

Stovykla evakuojama po sunkios žiemos, kai atšiaurios sąlygos daugelį pastūmėjo ryžtis jėga veržtis per sieną, kildavo smarkių susirėmimų su Makedonijos policija.

„Jie buvo nuvargę, matyt, jie suprato, kad siena neatsivers, ir prasidėję lietūs buvo paskutinis lašas“, – sakė vienas policininkų.

Vidurdienį atvažiavo buldozeriai versti palapinių, rašė tinkle „Twitter“ stovyklos aktyvistai.

Pasak vietinės policijos, apie 100 migrantų nusprendė nevykti į naujas stovyklas ir išėjo pėsčiomis į Salonikus.

Pirmadienį Graikijos migracijos ministerijos atstovas Jorgas Kyricis (Yiorgos Kyritsis) sakė, kad operacija visiems 8 400 žmonių evakuoti truks mažiausiai 10 dienų.

Pareigūnai yra sakę, kad priėmimo centruose yra 6 000 laisvų vietų ir kad dauguma migrantų turi būti perkelti į stovyklas buvusiuose pramoniniuose objektuose netoli antrojo pagal dydį Graikijos miesto Salonikų

Daugelis stovyklos gyventojų yra moterys ir vaikai, trokštantys vykti pas giminaičius vyrus, kurie vieni, padedami kontrabandininkų, keliavo toliau, ieškoti vietos turtingesnėse nei skolų prislėgta Graikija Europos Sąjungos (ES) valstybėse.

Graikijos premjero Aleksio Cipro (Alexis Tsipras) kairiųjų vyriausybė daug mėnesių bandė įtikinti daugelį migrantų dėl savo pačių patogumo ir saugumo išsikraustyti iš improvizuotų palapinių miestelių Idomenyje ir Pirėjo uoste.

Graikų pareigūnams pavyko įtikinti apie 2 500 žmonių išvykti iš Idomenio, o migrantų skaičių Pirėjuje sumažinti nuo maždaug 5 000 kovo mėnesį iki 1 500.

Tačiau daug kas baiminasi persikelti į organizuotas stovyklas toliau nuo sienos ar sostinėje Atėnuose, nes ten gali būti sunkiau užmegzti kontaktus su kontrabandininkais.

Vyriausybės vertinimu Graikijoje yra įstrigę apie 54 tūkst. migrantų, rodo vyriausybės vertinimas.

Tarptautinės migracijos organizacijos vertinimu šiemet į Europą – Italiją, Graikiją, Kiprą, Ispaniją – per jūrą atvyko apie 190 tūkst. migrantų ir pabėgėlių, dar 1359 žuvo šioje kelionėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių