Quantcast

Graikija blaškosi dėl pinigų

Graikijos premjeras Alexis Tsipras pareikalavo kuo skubiau susitikti su Europos Komisijos pirmininku Jean-Claude Juncker po to, kai Atėnai nesulaukė Europos Centrinio banko paramos, kad užlopytų lėšų stygių.

Susitikimas numatytas kitą savaitę, nors Graikijos vyriausybės vadovas pageidavo jau penktadienį. Atėnai ramina – sunkumų nekils.

Pirma susitarimai su eurozonos partneriais dėl paskolų sąlygų, po to – pinigai, Europos Centrinis bankas liko nepalenkiamas. Nuo jo priklausė Graikijos bankų finansai, nuo šiol jie turi verstis patys. Jokio pavojaus, ramina Atėnai. Vyriausybė sumokėjo pirmą TVF paskolos išmoką – 310 milijonų eurų. Bet per artimiausias savaites reikės dar 1,5 mlrd. eurų atsiskaityti su TVF. Vyriausybė žada sumokėti, bet klausimų daug – ES ir TVF paskutinės paskolų išmokos užšaldytos, kol nebus sutarta su euro zonos partnerėmis dėl galutinių reformų plano. Graikijos centrinio banko vadovas ramina: jokio pavojaus – nei bankams, nei indėliams.

„Mūsų bankų kapitalas pakankamas, likvidumas užtikrintas, jokio pavojus indėliams, apskritai, jokio pavojaus“, – tikina Graikijos centrinio banko vadovas Jannis Sturnaras.

Graikijos finansų ministras sujudo – jis jau pirmadienį žada pateikti konkrečių siūlymų euro zonos partneriams, kad išeitų iš aklavietės, vyriausybė dirbs savaitgalį be pertraukos. Kaip pranešama, Graikijos poreikiai kas mėnesį – 4,5 mlrd. eurų, iš jų 1,5 mlrd. pensijoms ir algoms mokėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių