Quantcast

Generalinę Asamblėją atidaręs JT vadovas perspėja apie „chaotišką“ pasaulio tvarką

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) antradienį atidarė JT Generalinę Asamblėją ir savo kalboje perspėjo apie augantį chaosą ir sąmyšį bei taisyklėmis pagrįstai sistemai iškilusį žlugimo pavojų.

Atidarydamas JT Generalinę Asamblėją A. Guterresas sakė, kad pasitikėjimas taisyklėmis pagrįsta pasaulio tvarka yra atsidūręs „ties lūžio tašku“, o tarptautinis bendradarbiavimas darosi vis sudėtingesnis.

„Šiandien pasaulio tvarka yra vis labiau chaotiška. Galios santykiai yra mažiau aiškūs, – sakė JT vadovas Asamblėjai prieš JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kalbą. – Universaliosios vertybės nyksta. Demokratiniai principai kenčia nuo apgulties.“

Tarptautinio bendradarbiavimo principas „puolamas būtent tada, kai mums jo labiausiai reikia“, sakė A. Guterresas.

„Egzistencinės grėsmės žmonėms ir planetai“

Jis konkrečiai nekritikavo nė vienos šalies, tačiau tarp JT diplomatų esama būgštavimų, kad pasaulis yra dalijamas į įtakos sferas, ir gali grįžti galingųjų jėgų varžymasis.

D. Trumpo administracija leido aiškiai suprasti, kad ji nepasitiki tarptautinėmis sutartimis; Vašingtonas pasitraukė iš Irano branduolinio susitarimo, Paryžiaus klimato sutarties bei sumažino finansavimą Jungtinėms Tautoms.

JT diplomatai tvirtina, kad tokia JAV pozicija padrąsino Rusiją ir Kiniją stumti savo požiūrį į pasaulio tvarką, kur žmogaus teisėms skiriama mažiau dėmesio nei vystymosi ir suverenumo teisėms.

„Šiandien besikeičiant jėgų balansui gali didėti konfrontacijų rizika“, – perspėjo A. Guterresas.

Žmogaus teisės praranda savo buvusią padėtį, o „autoritarizmas populiarėja“, sakė jis.

A. Guterresas paragino pasaulio lyderius atnaujinti savo įsipareigojimą laikytis taisyklėmis pagrįstos pasaulio tvarkos, kurios centre būtų JT, ir tokiu būdu priešintis „didžiulėms egzistencinėms grėsmėms žmonėms ir planetai“.

„Nėra jokio kito kelio pirmyn kaip tik kolektyviniai, sveiku protu pagrįsti veiksmai bendros gerovės labui“, – sakė JT vadovas.

Išvardijęs virtinę pasaulinių problemų, A. Guterresas pripažino, kad pastangos pasiekti taiką žlunga, o pagarba tarptautinėms humanitarinėms normoms mažėja.

„Pasibaisėjimą kelia mūsų nesugebėjimas užbaigti karus Sirijoje, Jemene ir kitur“, – sakė jis.

„Rohinjai tebėra ištremti, traumuoti ir patiria kančias; jie tebetrokšta saugumo ir teisingumo“, – pridūrė A. Guterresas.

Izraelio ir palestiniečių konflikto dviejų valstybių sprendimas „vis labiau tolsta“, o branduolinė grėsmė „nepalengvėjo“, tvirtino JV vadovas.

Jis taip pat davė pavojaus signalą dėl klimato kaitos.

Pasak JT vadovo, pasaulis pasiekė „labai svarbų momentą“ dėl pasaulinio atšilimo, o lyderiai privalo imtis veiksmų per artimiausius dvejus metus, antraip klimato kaitos procesas ims smarkiai greitėti.

A. Guterreso teigimu, daroma nepakankamai, kad būtų susidorota su „tiesiogine egzistencine grėsme“, judančia gerokai greičiau nei su ja kovojantys žmonės.

„Epochos išbandymai“

A. Guterresas taip pat pavadino besivystančias technologijas vienu iš „epochos išbandymų“, su kuriuo susiduria pasaulis.

JT generalinis sekretorius teigė, kad tokios besivystančios technologijos kaip dirbtinis intelektas, „blockchain“ ir biotechnologijos kelia riziką ir „rimtą pavojų“.

Jo teigimu, technologijos gali pakeisti ar panaikinti kai kurias profesijas, be to, tapti įrankiu teroristų, kibernetinių nusikaltėlių ir dezinformacijos kampanijų kūrėjų rankose. A. Guterresas nerimauja, kad gali atsirasti ginklų su dirbtiniu intelektu, galinčių pasirinkti savo taikinius patys.

A. Guterresas pareiškė, jog „perspektyva, (kad atsiras) mašinų, galinčių savo nuožiūra ir jėga atimti žmogaus gyvybę, yra moraliai atgrasi“.

Jis taip pat pažymėjo, kad vis dažniau žmonės gauna informaciją iš socialinių tinklų ir leidinių, atspindinčių jų pažiūras bei „stiprinančių gentinę santvarką“.

Šiais metais dalyvauti JT Generalinės Asamblėjos sesijoje užsiregistravo 133 pasaulio lyderių. Pernai jų buvo 114.

Antradienį JT Generalinėje Asamblėjoje dar laukiama D. Trumpo, Irano prezidento Hassano Rouhani (Hasano Rouhanio) bei Prancūzijos lyderio Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) kalnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kas ta chaosa kelia jei ne pats pentagonas su savo /klaunais/.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių