Quantcast

Filipinų lyderis užsienio įmonėms patarė susirinkti daiktus ir išvykti

  • Teksto dydis:

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Duterte) antradienį paragino šalyje veikiančias užsienio įmones, nerimaujančias dėl jo kruvino karo su nusikalstamumu, „susirinkti daiktus ir išvykti“.

Karingo būdo Filipinų lyderis tai pareiškė po naujos užgaulių žodžių tirados, kurią išsakė Jungtinių Valstijų atžvilgiu prieš išvykdamas į Japoniją, kur mėgins pritraukti investicijų.

R.Duterte išreiškė pasipiktinimą JAV aukščiausio rango diplomatinio pasiuntinio Azijai pirmadienį pareikšta kritika, esą aštri Filipinų lyderio retorika ir karas su nusikalstamumu, per keturis mėnesius nusinešęs jau maždaug 3 700 gyvybių, kenkia verslui. 

„Tie amerikiečiai yra tikri bepročiai. Jų stilius čia – su niekuo nesiskaityti. Jie mano kažkas esą“, – sakė R.Duterte, rankoje laikydamas laikraštį, kurio antraštės skelbė apie JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojo Danielio Russelo (Danielio Raselo) išsakytą kritiką. 

„D.Russelas sako: „R.Duterte komentarai kelia susirūpinimą verslo bendruomenei“. Susirinkit daiktus ir išvykit. Mes atsigausime, užtikrinu jus“, – sakė jis.

Po šio griežto pareiškimo R.Duterte išskrido trijų dienų vizito į Japoniją – vieną svarbiausių JAV sąjungininkių Azijoje. Šis vizitas, be kita ko, skirtas skatinti dvišalę prekybą, kurios apimtys pernai sudarė daugiau nei 18 mlrd. JAV dolerių. 

„Su Japonija, kuri yra svarbiausia Filipinų prekybos partnerė, sieksiu toliau palaikyti ir stiprinti mūsų svarbius ekonominius ryšius“, – sakė 71 metų R.Duterte Manilos oro uoste prieš skrydį į Japoniją.

„Laukiu susitikimo su verslo lyderiais Japonijoje. Pasakysiu jiems aiškiai, kad Filipinai yra atviri verslui“, – sakė prezidentas, skaitydamas iš anksto parengtą pareiškimą.

R.Duterte susitiks su Japonijos ministru pirmininku Shinzo Abe (Šindzu Abe), be to, dalyvaus audiencijoje pas imperatorių Akihito (Akihitą).

Į Japoniją Filipinų lyderis išvyko po didžiulio dėmesio sulaukusio valstybinio vizito Kinijoje praėjusią savaitę. 

R.Duterte, vadinantis save socialistu ir palaikantis glaudžius ryšius su komunistais, Pekine paskelbė apie Filipinų „skyrybas“ su Jungtinėmis Valstijomis.

Šis R.Duterte pareiškimas yra bene rimčiausias signalas, kad jis pasirengęs sugriauti 70 metų gyvuojantį Filipinų ir JAV aljansą, kurio pamatas yra dvišalė gynybos sutartis.

Sugrįžęs iš Pekino, Filipinų lyderis suskubo atsiriboti nuo savo komentarų, pareiškęs, kad „skyrybos“ nereiškia, jog jis „nutrauks“ santykius su Vašingtonu, ir šalių aljansas toliau gyvuos.  

Tačiau R.Duterte nesusilaikė ir antradienį vėl užsipuolė Jungtines Valstijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAS

VYTAS portretas
narkomanų siaubasTAI ŠAUNU.SENIAI LAIKAS IŠNAIKINTI TĄ BALTAJĄ MIRTI.GERIAU 10 TŪKSTANČIŲ NARKO PREKEIVIŲ,NEI ŠIMTAI TŪKSTANČIŲ VAIKŲ NARKOMANŲ.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių