Quantcast

Filipinų lyderis: su džiaugsmu nužudyčiau milijonus narkomanų

  • Teksto dydis:

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė) penktadienį nubrėžė paralelę tarp savo kruvino karo su nusikalstamumu ir nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio vykdytų žydų žudynių bei sakė, kad su džiaugsmu nužudytų milijonus narkomanų.

R. Duterte taip pat užsipuolė Jungtines Valstijas ir Europos Sąjungą – apkaltino jas veidmainyste už tai, kad kritikuoja jo karą su narkotikais. Nuo birželio pabaigos, kai R. Duterte tapo prezidentu, šis karas jau nusinešė daugiau nei 3 tūkst. gyvybių.

„Hitleris nužudė tris milijonus žydų. Dabar (Filipinuose) yra trys milijonai narkomanų. Su džiaugsmu juos nužudyčiau“, – sakė R. Duterte gimtajame Davao mieste, sugrįžęs po vizito Vietname.

„Vokietija turėjo Hitlerį, o Filipinai jį turės, – sakė R. Duterte ir padarė trumpą pauzę, po kurios tęsė: „Tačiau žinote, norėčiau, kad mano aukos būtų visi nusikaltėliai – kad būtų išspręsta mano šalies problema, o būsimoji karta būtų apsaugota nuo pražūties.

71-erių metų R. Duterte triuškinamai laimėjo gegužę vykusius prezidento rinkimus, žadėdamas per pusmetį su šaknimis išrauti neteisėtą prekybą narkotikais per beprecedentį karą su nusikalstamumu, per kurį esą bus nužudyti 100 tūkst. žmonių.

Kilusi smurto banga sulaukė griežtos kritikos iš Vakarų valstybių vyriausybių ir žmogaus teisių organizacijų, įspėjusių apie neteisminių egzekucijų išplitimo pavojų, jei bus nepaisoma įstatymo viršenybės principo.

Savo susirūpinimą dėl R. Duterte karo su nusikalstamumu išsakė JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ir Europos Parlamentas.

Vienas JT žmogaus teisių ekspertas praėjusį mėnesį įspėjo, kad R. Duterte raginimas žudyti įtariamus narkotikų prekeivius pažeidžia tarptautinę teisę.

Tačiau Filipinų lyderis, neretai pasitelkdamas nešvankybėmis pastiprintą leksiką, piktai atmeta bet kokią kritiką.

Savo padrikoje penktadienio kalboje R. Duterte sakė, kad jam gali tekti stoti prieš tarptautinį teismą dėl genocido, tačiau pabrėžė nepažeidžiantis jokių Filipinų įstatymų.

„Esi vaizduojamas kaip kažkoks Hitlerio pusbrolis. Ir net nesivarginama pasiaiškinti, ištirti. Tik įsivaizduokite, man teks stoti netgi prieš tarptautinį teismą dėl genocido. Tai kvaila“, – sakė Filipinų lyderis.

Jis taip pat užsipuolė ES ir JAV už tariamą neveiklumą sprendžiant migrantų krizę, kurios šaltinis – Artimieji Rytai.

„Jūs, JAV ir ES, galite vadinti mane kaip tik norite. Bet aš niekada nebuvau ir nebūsiu veidmainis, priešingai nei jūs“, – sakė R. Duterte.

„Iš Artimųjų Rytų bėga migrantai. Leidžiate jiems pūti, o patys tuo metu reiškiate susirūpinimą dėl 1 000, 2 000, 3 000 mirčių?“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
JonasColemanas " Komitetas 300"

civilizuotas pasaulis

civilizuotas pasaulis portretas
Taip pat issaudytu keis milijonus narkomanu, ir ju globejus. Narkomanai - civilizacijos atmatos.

pritariu

pritariu portretas
Šaunuolis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių