Quantcast

Filipinų lyderio pareiškimas apie atsisveikinimą su JAV sukėlė sąmyšį

  • Teksto dydis:

Filipinų lyderio Rodrigo Duterte (Rodrigo Dutertės) sukrečiantis pareiškimas apie „atsisveikinimą“ su JAV sukėlė sąmyšį dėl šalies užsienio politikos.

Vašingtonas nurodė, jog yra sutrikęs, kai kuriems aukščiausiems R.Duterte patarėjams tvirtinant, kad oficiali Manilos politika nepasikeitė.

Karingo būdo Filipinų lyderis nepraleidžia progos užsipulti ar necenzūriniais žodžiais išplūsti Jungtinių Valstijų. Tačiau pastarieji R.Duterte pasisakymai per valstybinį vizitą Pekine yra rimčiausias signalas, kad jis pasirengęs sugriauti 70 metų gyvuojantį aljansą su JAV dėl glaudesnių santykių su Kinija ir Rusija. 

„Skelbiu apie savo atsiskyrimą nuo Jungtinių Valstijų“, – sakė R.Duterte ketvirtadienį ir padarė pauzę, kad pasimėgautų šimtų jo pasiklausyti susirinkusių Kinijos verslininkų plojimais. 

„Persiorientavau į jūsų ideologinį kursą ir galbūt taip pat vyksiu į Rusiją derybų su (prezidentu Vladimiru) Putinu, kuriam pasakysiu, kad esame trys prieš pasaulį: Kinija, Filipinai ir Rusija. Tai vienintelis kelias“, –   sakė jis.

Iki birželio 30-osios, kai R.Duterte perėmė šalies vairą, Filipinai buvo vieni svarbiausių ir ištikimiausių JAV sąjungininkų Azijoje.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pastaruosius aštuonerius metus skyrė ypatingą dėmesį šiam regionui, o „pasisukimas į Aziją“ tapo jo   užsienio politikos kertiniu akmeniu.

Nors Filipinai varginami korupcijos ir krečiami neramumų, ši valstybė tapo demokratijos bastionu Pietryčių Azijoje nuo tada, kai 1986-aisiais atsikratė Ferdinando Marcoso (Ferdinando Markoso) diktatūros.

Tačiau R.Duterte, vadinantis save socialistu ir palaikantis glaudžius ryšius su komunistų sukilėliais, aiškiai parodė, kad jam labai nepatinka Jungtinės Valstijos.

Jis yra ne kartą pavadinęs B.Obamą „kalės vaiku“ ir pasiuntęs jį „velniop“. R.Duterte taip pat ragino filipiniečius prisiminti nusikaltimus, kuriuos vykdė amerikiečiai, kai Filipinai 1898-1946 metais buvo JAV kolonija.

Pamiršęs apie tūkstančius amerikiečių, kurie paaukojo gyvybes už tai, kad Filipinai Antrojo pasaulinio karo metais būtų išvaduoti nuo Japonijos, taip pat šimtų milijonų dolerių pagalbą, kurią Filipinai gavo iš JAV, R.Duterte tvirtino, kad Amerika nepadarė nieko jo šalies labui.

Jis paskelbė, kad Filipinai stabdo bendrą šalių patruliavimą Pietų Kinijos jūroje, taip pat neberengs bendrų pratybų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

valiooo

valiooo portretas
Štai koks turi būti prezidentas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių