Quantcast

Europos Sąjungos vizas siūloma išduoti paprasčiau, bet brangiau

  • Teksto dydis:

Antradienį Europos Parlamentas (EP) balsavo už lengvesnius reikalavimus išduoti ES vizas, taip pat pritarė siūlymui standartinę vizų kainą padidinti nuo 60 iki 80 eurų.

Vaikams iki 12 metų, ES valstybių piliečių šeimų nariams, studentams ir mokslininkams viza nekainuotų. Keliautojams nebereikėtų pateikti sveikatos draudimo išrašo. Paprastesnė vizų išdavimo tvarka numatyta ir scenos menininkams bei sportininkams, vykstantiems į renginius.

Numatyta galimybė dėl vizos kreiptis iki kelionės likus nebe šešiems, o devyniems mėnesiams. Taip pat ketinama sutrumpinti prašymų svarstymo laiką. EP dar siūlo numatyti galimybę vizos prašymą pateikti ne asmeniškai, o per atstovą, taip pat tam tikrais atvejais prašyti vizos kitos ES šalies atstovybėje.

Vizos kaina, galiojimo trukmė, sprendimo priėmimo laikas ir kai kurios kitos nuostatos galėtų būti tikslinamos, atsižvelgiant į valstybės bendradarbiavimą su ES priimant atgal nelegalius migrantus, įsitikinę europarlamentarai.

Parlamentui patvirtinus savo poziciją, prasidės derybos su ES Taryba dėl galutinio teisės akto projekto. Šiuo metu 105 valstybių piliečiams įvažiuoti į ES reikia vizų.

Per pastaruosius keletą metų ES valstybių vizų prašymų padaugėjo pusantro karto - nuo 10,2 mln. 2009-aisiais iki 15,2 mln. 2016-aisiais. 

EP pritarė humanitarinių vizų išdavimui

Europos Parlamentas antradienį Strasbūre patvirtino ataskaitą dėl iniciatyvos Europos Sąjungos narių ambasadoms trečiosiose šalyse nuo kitų metų išdavinėti humanitarines vizas, kad prieglobsčio siekiantys asmenys nerizikuotų gyvybe bandydami pasiekti ES teritoriją.

EP paprašė Europos Komisijos iki 2019 metų kovo 31 dienos pateikti įstatymo projektą dėl Europos humanitarinių vizų, su kuriomis būtų leidžiama atvykti į ES teritoriją – tik į vizą išdavusią bloko narę – su tikslu pateikti prašymą dėl tarptautinės apsaugos.

Ataskaitoje pažymima, kad 90 proc. asmenų, kuriems suteikiama tokia apsauga, į ES teritoriją patenka nelegaliai.

Nuo 2000 metų bandydami pasiekti ES žuvo maždaug 30 tūkst. žmonių.

Europarlamentarai pažymėjo, kad nepaisant įvairių diskusijų apie teisėtus ir nepavojingus kelius į Europą prieglobsčio prašytojams „ES iki šiol neturi suderintų taisyklių dėl saugaus įvažiavimo procedūrų“.


Šiame straipsnyje: EPES vizos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių