Quantcast

Europos Sąjunga baigė pasiruošimą „Brexit“ be sutarties scenarijui

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė, jog baigė ruoštis Jungtinės Karalystės išstojimo nesudarius susitarimo scenarijui, stiprėjant nerimui dėl tikėtino chaotiško „Brexit“.

„Augant tikimybei, kad Jungtinė Karalystė balandžio 12 dieną paliks Europos Sąjungą nesudarius susitarimo, Europos Komisija šiandien baigė pasiruošimą „išstojimo be sutarties“ scenarijui“, – rašoma ES vykdomosios valdžios institucijos pareiškime.

Šis niūraus tono pareiškimas paskelbtas kelios dienos po to, kai Briuselis sutiko atidėti anksčiau kovo 29-ąją planuotą „Brexit“.

Jei britų parlamentarai nepritars išstojimo susitarimui, ES taisyklės ir susitarimai, sudaryti per 46 JK narystės metus, per vieną naktį praras galią, o tai gali reikšti sumaištį kone visose gyvenimo srityse.

Europos Komisija numatė priemones 13 svarbių sričių – nuo skrydžių, kelių transporto, kelionių taisyklių iki žvejybos teisių ir bankininkystės – vis dėlto akcentuodama, kad jos tik sumažins sutrikimus, o ne užkirs jiems kelią.

„ES nenumatyto atvejo priemonės nesumažins – ir negali sumažinti – išstojimo nesudarius susitarimo scenarijaus bendro poveikio ir jokiais būdais nekompensuoja pasirengimo trūkumo ir neatkartoja visų narystės ES privilegijų“, – sakoma Komisijos pareiškime.

„Šie pasiūlymai yra laikino pobūdžio, ribotos apimties ir bus ES priimti vienašališkai. Tai nėra „minisusitarimai“, dėl jų nebuvo deramasi su JK“, – pažymima jame.

Šis sakinys yra skirtas „Brexit“ šalininkams britų parlamente, bandžiusiems įrodinėti, jog nenumatyto atvejo priemonės reikštų, kad išstojimas be susitarimo nebūtų toks blogas, kaip daugelis baiminasi.

Jei Britanija išstos be susitarimo, ES iškart ims taikyti savo taisykles prie sienos su JK, įskaitant muitinės patikrinimus, maisto saugumo patikrinimus ir patikras dėl ES standartų. Tai nulemtų ilgas eiles intensyvaus sienos kirtimo vietose, tokiose kaip Lamanšo sąsiaurio uostai ir tunelis po Lamanšu.

Į ES keliaujantys JK piliečiai galės ten išbūti ne daugiau kaip 90 dienų, be to, iškart bus atidžiau tikrinami jų pasai, įskaitant galimus prašymus paaiškinti savo vizito tikslą ir įrodyti, kad turi pakankamai lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
didybės manija ar paprasčiausiai,- dundukai... dasigyveno didieji britai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių