Quantcast

Europos Komisijos vadovas ragina nepasiduoti populistiniam priešinimuisi dėl migrantų

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos vyriausybės turi pareigą padėti daugybei migrantų, atvykstančių į Senąjį žemyną, ir nepasiduoti populistiniams reikalavimams grąžinti juos ten, iš kur atvyko, trečiadienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

Interviu naujienų agentūrai AFP Komisijos pirmininkas sakė esantis nusivylęs, kad ES ministrai praeito mėnesio pabaigoje nesugebėjo susitarti, kaip bus paskirstyti 40 tūkst. migrantų, daugiausiai Sirijos ir Eritrėjos piliečių, šiuo metu esančių Italijoje ir Graikijoje, kurioms tokia našta yra nepakeliama.

Ministrai susitarė nuo spalio pradėti perkėlinėti kiek daugiau negu 32 tūkst. atvykėlių į kitas šalis 28 valstybių bloke, tačiau neaišku, kaip bus pasielgta su dar 8 000 atvykėlių, dėl kurių paskirstymo buvo preliminariai sutarta per ES viršūnių susitikimą birželį.

„Ministrai, kitaip negu piliečiai, yra įpareigoti veikti. Mes pateikėme toli siekiančių pasiūlymų, kurie vis tiek yra kuklūs lyginant su šios problemos mastu“, – sakė J.-C.Junckeris, turėdamas omenyje Europos Komisijos, ES aukščiausios vykdomosios valdžios institucijos, pasiūlymus.

„Pasiūlėme privalomą sistemą, kaip perskirstyti prieglobsčio ieškotojus ir žmones, kuriems reikalinga tarptautinė apsauga, bet šalys narės mumis nepasekė, tad esame priversti susitarimo savanorišku pagrindu“, – aiškino jis.

Per liepos 20 dieną Briuselyje vykusį susitikimą ES teisingumo ir vidaus reikalų ministrai sutiko perskirstyti daugiau negu 32 250 Sirijos, Eritrėjos, Irako ir Somalio piliečių, atvykusių į Graikiją ir Italiją, kurioms tenka pagrindinė šio antplūdžio našta.

Tačiau ministrai taip pat susitarė priimti apie 22,5 tūkst. sirų pabėgėlių, šiuo metu gyvenančių stovyklose už ES ribų. Anksčiau buvo tartasi, kad tokių pabėgėlių bus priimta 20 000.

J.-C.Junckeris pažymėjo, kad ES rudenį toliau dės pastangas susitarti, kad būtų perskirstyti visi 40 tūkst. migrantų, kaip buvo nuspręsta anksčiau.

„Jeigu nepasieksime to savanorišku pagrindu, turėsime iš naujo svarstyti Komisijos pasiūlymus, – pridūrė buvęs Liuksemburgo premjeras. – Bet noriu tikėti, kad jie reaguos ambicingai.“

J.-C.Junckeris sakė, kad vyriausybės turi elgtis ryžtingai ir perimti vadovavimą, kai buvo paklaustas, kaip ES gali padėti pasidalyti migrantų našta, neišprovokuodama neigiamo visuomenės atsako, kuris tik pasitarnauja populistiniams ir ksenofobiniams judėjimams.

„Politikoje būna momentų, kai turi nesivadovauti populistais, nes kitaip pats tampi populistu“, – pabrėžė jis.

„Jūs (ES narės) neturite būti apakintos populistinio mąstymo, kuris egzistuoja kiekvienoje šalyje“, – perspėjo J.-C.Junckeris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mindaugas

Mindaugas portretas
I savo liuksemburga ir tegul pasiima tuos musulmonus teroristus liukseburgietiskas asilas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių