Quantcast

Europos Komisija parengė 10 punktų nelegalių migrantų antikrizinį planą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) po savaitgalį prie Libijos krantų įvykusios tragedijos, nusinešusios šimtus gyvybių, pirmadienį pristatė dešimties punktų planą per Viduržemio jūrą į Europą plūstančių migrantų srautui pažaboti, žadėdama ir griežtinti kontrolę, ir užtikrinti geresnį gelbėjimo operacijų vykdymą.

Europos Komisija nurodė, kad šis planas, kuriam skubiai sušauktame pasitarime Liuksemburge pritarė Bendrijos šalių užsienio ir vidaus reikalų ministrai, bus pateiktas patvirtinti bloko lyderiams ketvirtadienį vyksiančiame viršūnių susitikime, ES ieškant veiksmingų būdų sumažinti mirčių prie jos pietinių krantų skaičių.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) sakė, kad parengtas planas atspindi Bendrijos ryžtą reaguoti po to, kai sekmadienį Viduržemio jūroje nuskendo apie 800 pabėgėlių gabenęs laivas ir buvo gauta pranešimų apie kitus į nelaimę patekusius migrantų laivus.

„Turime parodyti tokį patį bendrą europinį būtinumo veikti suvokimą, kokį nuolat rodome reaguodami į krizes“, - sakė F.Mogherini.

Dešimties punktų plane raginama sustiprinti šiuo metu ES vykdomą jūrų sienos misiją „Triton“, skiriant jai didesnį finansavimą ir išteklius, kad būtų galima išplėsti šios operacijos uždavinius.

„Triton“ pakeitė anksčiau Italijos vykdytą paieškų ir gelbėjimo misiją „Mare Nostrum“, kurią Roma nutraukė praėjusių metų pabaigoje, protestuodama dėl to, kad ES partnerės finansiškai per mažai prisidėjo prie šių pastangų.

ES taip pat sieks perimti ar sunaikinti žmonių kontrabandininkų laivus ir stiprins bendradarbiavimą pasienyje, nurodė Europos Komisija.

Bendrija taip pat pasiūlys „savanorišką bandomąjį perkėlimo projektą, pagal kurį asmenims, kuriems reikalinga apsauga, bus siūloma virtinė vietų persikelti“ - tai svarbus, bet mažas žingsnis paskirstant problemos sprendimo naštą.

Diplomatai sakė, kad šiam tikslui gali būti numatyta 5 tūkst. vietų, bet Europos Komisija savo pareiškime jokių skaičių nepateikė.

Be to, ES „sukurs naują grąžinimo programą greitam nelegalių migrantų grąžinimui“.

Bendrija taip pat sieks stiprinti bendradarbiavimą su karo nuniokotos Libijos, kuri yra šios problemos židinys, kaimynėmis, rašoma Komisijos pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

xfhjxjh

xfhjxjh portretas
Tik pabegeliu ir kitu imigrantu deportacija is ES gali isgelbeti Europa nuo skurdo ir plesiku antpludzio.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių