Quantcast

Europiečiai nebe taip entuziastingai vertina narystę ES

  • Teksto dydis:

Nesvarbu, britai šį mėnesį nubalsuos už išstojimą iš Europos Sąjungos (ES) ar už pasilikimą joje, jų kolegos rinkėjai visame žemyne vis skeptiškiau vertina narystės bloke privalumus.

„Pew Research Center“ apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti antradienį, rodo, kad birželio 23 dieną įvyksiančiame Didžiosios Britanijos referendume vyks atkakli narystės priešininkų ir šalininkų kova: 48 proc. apklaustų britų buvo nepalankiai nusiteikę ES atžvilgiu, o 44 proc. ją rėmė.

Tačiau nepritarimas padidėjo ir tradiciškai pozityvesnėse šalyse: pavyzdžiui, Prancūzijoje parama ES per vienus metus sumažėjo 17-ka proc. iki 38 procentų.

10-yje valstybių, kuriose buvo atliekamos apklausos, tik Graikijos rinkėjai, kuriuos ES ir tarptautiniai skolintojai privertė sutikti su griežta taupymo programa, yra labiau nepatenkinti Briuseliu už prancūzus.

Sąjungą vis dar remia naujesnės narės: 72 proc. lenkų, 61 proc. vengrų. Tuo tarpu Graikijoje ES palankiai įvertino tik 27 proc. apklaustųjų.

Net turtingesnėse Bendrijos steigėjose parama vos siekia 50 proc. ir yra linkusi mažėti. Vokietijoje ji per metus iki šios ribos nukrito aštuoniais procentais.

Visoje Europoje jaunesni rinkėjai ir kairiojo sparno partijų šalininkai yra labiau linkę pritarti narystei Europos Sąjungoje nei pagyvenę žmonės ar dešiniojo sparno populistų šalininkai.

Tačiau visi rinkėjai rūpinasi dėl to, kaip ES sprendžia pabėgėlių krizę ir didžioji dauguma, nepriklausomai nuo politinių pažiūrų, reiškia nusivylimą.

Taip pat jaučiamas platus, nors ir ne tokio masto, nepritarimas tam, kaip blokas tvarkėsi su euro zonos krizės ekonominiu poveikiu, ypač – Viduržemio jūros regione.

Skolų prislėgtoje pietinėje žemyno dalyje 65 proc. ispanų, 66 proc. prancūzų, 68 proc. italų ir net 92 proc. graikų nepritaria ES ekonominiam tvarkymuisi.

Nestebina ir tai, kad šis nerimas mažina paramą Europos 1957 metų sutarties tikslui dėl „dar glaudesnės sąjungos“ tarp valstybių narių.

Šešiose iš 10 šalių, kuriose buvo atliktos apklausos, daugiau rinkėjų norėtų, kad galios iš Briuselio būtų grąžintos jų sostinėms, o ne kad būtų vykdoma didesnė centralizacija.

Maždaug 65 proc. britų norėtų, kad Londonas atgautų dalį savo įtakos, ir tik 6 proc. norėtų glaudesnės sąjungos.

Tačiau nepaisant kylančios euroskepticizmo bangos, dauguma rinkėjų Europoje apgailestautų, jei Britanija išstotų.

Dauguma rinkėjų kitose devyniose valstybėse, įskaitant 89 proc. švedų, nepritaria Britanijos išstojimui iš ES.

„Pew Research Center“ tyrimo metu akis į akį ir telefonu buvo apklausta po maždaug tūkstantį rinkėjų kiekvienoje šalyje.

Tyrimas buvo atliekamas Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Ispanijoje ir Švedijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių