Quantcast

Vokietijos ministras: ES ir TVF pasiekė bendrą poziciją dėl Graikijos

  • Teksto dydis:

Graikijos kreditoriai – euro zona ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) – pasiekė „bendrą poziciją“ dėl Graikijos, kuri leis grįžti į Atėnus ir įveikti aklavietę dėl finansinės pagalbos šiai šaliai, pirmadienį pranešė Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė).

„Dirbu remdamasis principu, kad (skolinimo) institucijos yra pasiekusios bendrą poziciją, ir mes pasiekėme pakankamai, kad techninė misija galėtų grįžti į Atėnus“, – sakė su kolegomis iš kitų euro zonos šalių Briuselyje susitinkantis Vokietijos ministras.

Už griežtą taupymą pasisakantis W. Schaeuble pridūrė esąs įsitikinęs, kad TVF ir toliau dalyvaus finansinės pagalbos Graikijai programoje, nepaisant nesutarimų su euro zona dėl tokių esminių klausimų, kaip skolų naštos sumažinimas bei biudžeto tikslai.

Eurogrupės pirmininkas Jeroenas Dijsselbloemas (Jerunas Deiselblumas) sakė, kad tai yra „geras žingsnis“.

„Turėjome sunkias derybas su institucijomis ir Graikijos vyriausybe, kad pašalintume kliūtis misijos grįžimui į Atėnus. Eurogrupės posėdžio metu mes aptarsime, kad pasiekiame tinkamą tašką. Jau aptarėme daug dalykų. Pažiūrėsime, ar padarėme pakankamai“, – sakė jis.

Graikijos skolintojai vis dar smarkiai nesutaria dėl Atėnų skolų nurašymo ir biudžeto uždavinių, o finansų rinkos baiminasi vadinamosios „Grexit“ krizės sugrįžimo.

Atėnams artimiausiu laiku prisireiks tolesnės išmokos pagal 2015 metais suteiktą milžinišką 86 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketą, kad Graikija galėtų liepą grąžinti 7 mlrd. eurų skolą, nes priešingu atveju šaliai gresia nemokumas.

Graikija praeitą savaitę išreiškė viltį, kad per 19 euro zonos finansų ministrų susitikimą Briuselyje „iš principo bus pasiektas politinis susitarimas“.

„Labai įtemptos derybos“

Europiečiai vis dar nesutaria su TVF dėl šio reikalavimų sušvelninti biudžeto tikslus Atėnams ir nurašyti dalį jų skolų.   TVF tvirtina, kad europiečių Graikijai iškelti biudžeto uždaviniai yra per daug ambicingi, ir reikalavo tolesnių mokesčių didinimų bei pensijų karpymų, kad Atėnai galėtų tikėtis gauti tolesnes išmokas.

Graikija, vadovaujama kairiųjų pažiūrų premjero Alexiso Tsipraso (Aleksio Cipro), atsisako dar labiau susiveržti diržus ir sako, kad nesąžininga kelti naujas sąlygas po to, ką Atėnai jau yra įvykdę.

Vokietijos vadovaujami griežtosios linijos šalininkai euro zonoje savo ruožtu atsisako nusileisti TVF reikalavimams nurašyti skolas ir tvirtina, kad TVF turi toliau dalyvauti finansinio gelbėjimo plane.

„Šios derybos labai įtemptos“, – sakė vienas derybininkas, pageidavęs likti nežinomas.

Rizika vargu ar begali būti didesnė, nes per vėliausią tokią krizę, prasidėjusią atėjus į valdžią A. Tsiprasui, Atėnai vos nebuvo pašalinti iš euro zonos.


Šiame straipsnyje: euro zonaGraikijaskolosderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Graikų pensininkai gyvena atsipūtę, jų gerbūviui užtikrinti toliau bus smaugiami mes bei mūsų pensininkai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių