Quantcast

Estijos prezidentė: šalis pritaria Rusijai taikomoms sankcijoms

  • Teksto dydis:

Estija pritaria Europos Sąjungos Rusijai taikomam sankcijų režimui, bet yra nusiteikusi tęsti dialogą su Maskva, penktadienį pareiškė valstybės prezidentė Kersti Kaljulaid.

„Europos Sąjungoje manoma, kad siekdama sankcijų režimo pakeitimo Rusija privalo daryti pažangą, judėdama Minsko susitarimų vykdymo link. Ir kaip jau ne kartą sakiau, Estija su savo Europos partnerėmis ir aš laikomės tos pačios pozicijos“, – kalbėjo prezidentė per spaudos konferenciją Taline.

K. Kaljulaid atsakė į naujienų agentūros „Interfax“ klausimus apie galimybę, kad Estija ES imtųsi iniciatyvos sušvelninti sankcijų režimą Rusijai ir apie dvišalės sutarties dėl sienų ratifikavimo perspektyvas.

„Kalbant apie sienų sutartį, to (šio klausimo) dar nėra dabartinio 14-ojo šaukimo parlamento darbotvarkėje. Jį dar reikia įtraukti arba neįtraukti. Aš neturiu informacijos, kas bus ateityje“, – pareiškė prezidentė.

„Praėjusio šaukimo parlamentas iš mūsų pusės atliko savo darbą (dėl sutarties ratifikavimo), procesas įstrigo dėl kitos šalies, – kalbėjo ji. – Tačiau, bet kuriuo atveju, parlamentas, nepriklausomai nuo jo sudėties, užsienio politikos klausimus sprendžia (pradėdamas) nuo tuščio lapo. Šiandien šio klausimo darbotvarkėje nėra.“

Kaip buvo pranešta, K. Kaljulaid balandžio 18 dieną su darbo vizitu lankysis Maskvoje, kur atidarys renovuotą istorinį estų ambasados pastatą.

Vizito metu laukiama ir jos susitikimo su V. Putinu. Kremlius anksčiau šią savaitę patvirtino, kad tokiam susitikimui ruošiamasi ir Maskvoje.

K. Kaljulaid taip pat patvirtino, kad buvo pasiektas žodinis susitarimas dėl valstybių vadovų susitikimo. Paklausta, kokios trukmės galėtų būti šis susitikimas, prezidentė atsakė, jog tokių detalių nežino.

Pasak K. Kaljulaid, Rusija yra Estijos kaimynė, su kuria kontaktų aukščiausiu lygiu nebuvo beveik dešimt metų. Tam buvo priežasčių , sakė prezidentė, paminėdama Krymo aneksiją ir Rusijos agresiją Ukrainoje. Tačiau reikia kalbėti ir šiomis nepatogiomis temomis, pridūrė ji.

„Mes daug kalbame apie Rusiją, bet nesikalbame su pačia Rusija“, – pastebėjo K. Kaljulaid.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių