Quantcast

Estija planuoja investuoti 40 mln. eurų į NATO infrastruktūros plėtrą

  • Teksto dydis:

Estijos vyriausybė ruošiasi artimiausiu laiku išnagrinėti planą, pagal kurį būtų investuojama į NATO karinės infrastruktūros plėtrą šalies teritorijoje, šeštadienį pranešė vietos žiniasklaida.

Kaip rašo dienraštis „Postimees“, šį planą numatoma įgyvendinti per ketverius planus ir skirti 40 mln. eurų, realizuojant keturis pagrindinius infrastruktūros projektus

Laikraštis nurodė, kad šiauriniame Tapos kariniame miestelyje planuojama pastatyti naujas kareivines, kuriose būtų galima apgyvendinti 400 karių, taip pat angarus karinei technikai ir aprūpinimo sandėlius.

„Šiuo metu sąjungininkų kariai apgyvendinti (Tapos) kariniame miestelyje konteineriniuose namuose. Šis laikinas sprendinys neužtikrina gerų sąlygų nei kariams, nei karinei technikai“, – „Postimees“ citavo gynybos ministrą Sveną Mikserį.

Šiuo metu Estijoje yra apie 150 JAV karių, dislokuotų rotaciniu pagrindu.

Jeigu vyriausybės planai bus patvirtinti, statybos turėtų prasidėti artimiausiu laiku, nes pastatų projektai jau yra parengti, rašo „Postimees“.

Apie pusė planuojamų skirti lėšų (20 mln. eurų) bus nukreiptos vystyti pagrindiniam Estijos kariniam poligonui, kad jame būtų galime rengti pratybas dalyvaujant ne vien pėstininkams, bet ir tankams ir kitokiai sąjungininkų šarvuotajai technikai.

„To prireiks ir mums patiems, kai į ginkluotę bus priimtos pėstininkų kovos mašinos CV90. Tačiau dabar mūsų tikslas – sudaryti sąjungininkams galimybes pasiųsti į pratybas tokio pat dydžio šarvuotąjį dalinį, kokį turi pati Estija“, – pareiškė premjeras Taavi Roivas (Tavis Reivas).

Taip pat planuojama keliose šalies vietose įrengti bazes, kuriose būtų laikoma NATO sąjungininkų įranga ir karinė technika.

Per ketvirtąjį etapą numatoma Taline pastatyti pastatą, kuriame įsikurs dalies NATO greitojo reagavimo pajėgų štabas. Toje vadavietėje dirbtų apie 40 kariškių, kurių uždavinys – vadovauti daliai Aljanso greitojo reagavimo pajėgų tuo atveju, jeigu būtų pritaikytas NATO sutarties 5-asis straipsnis dėl kolektyvinės gynybos.

Taikos metu šis vadavietė koordinuotų ryšius tarp NATO ir Estijos nacionalinių ginkluotųjų pajėgų. Panašius vadovavimo ir kontrolės elementus taip pat planuojama įkurti Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje.


Šiame straipsnyje: EstijaNATOkariuomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

gėda

gėda portretas
Lietuva nei 2 proc. nei infrastruktūrai pinigų nėra. Ar gali būti kitaip jei Lietuvą valdo mūsų išrinktos euroskeptikų partijos.

estai

estai portretas
šaunuoliai. O mes skirsime tiek, kiek tik galėsime, jei tik butkevičius nepritars tolesniam biudžeto švaistymui, steigiant amžinas darbo grupes, pvz., soc.ministrės atvejis ir šimtai kitų. Nesuprantu, kodėl premjero tokie reitingai, jei biudžetas švaistomas.

koksas

koksas portretas
o kiek milijonu skirs musu ponai?400 mln?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių