Quantcast

Estija perims pirmininkavimą Baltijos Asamblėjai

  • Teksto dydis:

Rygoje penktadienį baigiantis 35-ajai Baltijos Asamblėjos sesijai, Latvija perduos Estijai pirmininkavimą šiai trijų Baltijos valstybių parlamentų bendradarbiavimo organizacijai.

„Mums labai svarbus mūsų regiono nuoseklus vystymasis, todėl Estija tęs darbus, kurie buvo mums visiems svarbūs kitų šalių pirmininkavimo metu“, – sakė Estijos parlamento vicepirmininkas Heliras-Valdoras Seederas (Heliras Valdoras Sederas), 2017 metais pirmininkausiantis Baltijos Asamblėjai.

„Pirmininkavimo metu sutelksime dėmesį į kiekvienai valstybei ir visam regionui strategiškai svarbius prioritetus“, – sakė jis. 

Pasak H.-V.Seedero, pagrindiniai Baltijos Asamblėjos prioritetai yra Baltijos valstybių bendradarbiavimo saugumo ir gynybos srityse stiprinimas,   energetikos rinka, transportas ir infrastruktūra, tyrimų ir naujovių skatinimas.

„Pirmininkavimo metu mes taip pat atidžiai stebėsime, kaip atstovaujama Baltijos šalių interesams Europos Sąjungoje ir kitose tarptautinėse organizacijose“, – pažymėjo jis.

„Taip pat tęsime bendradarbiavimą su Šiaurės Taryba, Beniliukso parlamentu ir Višegrado grupe, kad parengtume bendrą poziciją Europos Sąjungoje“, – pridūrė būsimasis Baltijos Asamblėjos pirmininkas. 

Penktadienį Rygoje 35-osios Baltijos Asamblėjos sesijos metu numatytas  Asamblėjos prezidiumo ir nacionalinių parlamentų pirmininkų susitikimas.

Po jo įvyks Baltijos Asamblėjos komitetų posėdžiai ir vėliau bus įteikti Baltijos Asamblėjos medaliai, skiriami už nuopelnus stiprinant Baltijos šalių vienybę ir skatinant regioninį bendradarbiavimą.

Popietiniam posėdžiui, kurio metu numatyta aptarti problemas, susijusias su migracija ir ES išorės sienomis, pirmininkaus dabartinis Asamblėjos vicepirmininkas H.-V.Seederas. 

Taip pat bus aptarta demografinė situacija Baltijos šalyse, paramos šeimai politika, investicijos į ekonomikos augimą ir gerovę, bendras Baltijos šalių europinės vėžės geležinkelio projektas „ Rail Baltica“, transporto koridoriai, naujų projektų inicijavimas bei tarpvalstybinis bendradarbiavimas.  

Sesijos pabaigoje bus pasirašytas 35-osios Baltijos Asamblėjos sesijos Baigiamasis dokumentas ir patvirtintos rekomendacijos vyriausybėms dėl saugumo stiprinimo, spartesnės ekonominės pažangos ir regiono piliečių gerovės didinimo.

Baltijos Asamblėja yra Lietuvos, Latvijos ir Estijos parlamentų bendradarbiavimo organizacija, įsteigta 1991 metų lapkričio 8 dieną. Organizacija įkurta įtvirtinti Baltijos šalių nepriklausomybę siekiant glaudesnio Baltijos regiono bendradarbiavimo tarptautinių santykių srityje ir efektyvaus informacijos apsikeitimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių