Quantcast

ES pratęsė pabėgėlių gelbėjimo operaciją iki 2018 metų

  • Teksto dydis:

ES šalys narės antradienį pratęsė svarbią gelbėjimo operaciją „Sophia“ vidurio Viduržemio jūroje, dar aštuoniolikai mėnesių, augant susirūpinimui dėl daugybės į Europą plūstančių migrantų.

JT duomenimis, šiais metais kelionei pasiryžo daugiau nei 100 tūkst. žmonių iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų. Dažnai jie plukdomi netvirtomis valtimis, priklausančiomis žmonių kontrabandininkams.

Dauguma atvyksta į Italiją, įnirtingai kritikuojančią ES partneres, kad šios nepakankamai rūpinasi pasidalinti našta.

ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) sako, kad nuo 2015 metų, kai nuskęsdavo daug migrantų, pradėjus operaciją „Sophia“, „dauguma įtariamų kontrabandininkų sulaikyta, ir išgelbėta daug gyvybių“.

„Šiandien itin didžiuojuosi galėdama paskelbti, kad įgaliojimas tęsti operaciją „Sophia“ vienbalsiai atnaujintas“, – pranešime sakė F. Mogherini.

Operacija „Sophia“ iš pradžių turėjo tik gelbėjimo funkciją, tačiau F. Mogherini siekė, kad jos vykdytojai turėtų daugiau galių ir atsakomybės, taip pat ir leidimą naudoti jėgą, siekiant sustabdyti ir sunaikinti kontrabandininkų valtis tarptautiniuose vandenyse.

Tai laikoma dalimi F. Mogherini pastangų suteikti Europos Sąjungai daugiau galios kovoje su didesnio masto saugumo problemomis, keliamomis migrantų krizės.

Per operaciją „Sophia“ taip pat stengiamasi apmokyti Libijos pakrantės apsaugą ir jūrų pajėgas, padėti įgyvendinti JT ginklų embargą prieš nesantaikos plėšomą Libiją, iš kurios į Europą traukia dauguma migrantų.

Šalys narės antradienį sutarė, kad „Sophia“ operacijai būtų skirtos kelios naujos užduotys: stebėti kaip veikia apmokyti Libijos pakrančių apsaugos narkiai, ir „imtis naujos stebėsenos veiklos, rinkti informaciją apie neteisėtą naftos eksporto gabenimą iš Libijos.

Tuo pačiu, operacija bus siekiama padidinti dalijimąsi informacija apie žmonių gabenimą, itin pelningą kriminalinių grupuočių verslą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone.

Nuomone. portretas
Kazkieno noras paversti Europa Afrika.Kiek tai jiem kas sumokejo? Manau todel,kad sitaip keicia pasauli.Gali pabegeliai begti i sau giminingas salis,o ne opa opa i Europa.

europos bedos prasidejo

europos bedos  prasidejo   portretas
y valdzios postus sulindus lyberastinem lezbejankem ir gejams , taip suduose ir maudysis tol kol ju visu iki vieno neisgyvendins is visu ES valdzios postu...

...

... portretas
Išgelbėtus būtina į jų gimtus kraštus sugrąžint!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių