Quantcast

ES lyderiai nori prekybos susitarimą su JAV pasirašyti kitų metų pabaigoje

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) lyderiai per viršūnių susitikimą ketvirtadienį susitarė siekti itin prieštaringai vertinamą laisvosios prekybos susitarimą su JAV pasirašyti iki kitų metų pabaigos.

Derybos dėl Transatlantinės laisvosios prekybos ir investicijų partnerystės sutarties (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP), kuri būtų didžiausia pasaulyje prekybos sutartis, prasidėjo prieš pusantrų metų ir vis dar vyksta, o kitas jų ratas numatytas vasarį.

„ES ir JAV turėtų dėti visas pastangas ir užbaigti derybas dėl ambicingos, visapusės ir abipusiai naudingos TTIP iki 2015 metų pabaigos“, – sakoma lyderių pareiškime.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) po viršūnių susitarimo sakė, kad nors jie nori prastumti susitarimą iki kitų metų pabaigos, tai turėtų įvykti „Europai neatsisakant tam tikrų pamatinių principų, tokių kaip viešosios pasaugos“.

Šis susitarimas keliose šalyse kėlė susirūpinimą, kad gali būti paveiktos tų šalių pramonė ar socialinio aprūpinimo sistemos, o aktyvistai sako, kad korporacijoms naudingos slapta vykstančios derybos.

Pasak aktyvistų, prieštaringiausiai vertinama pakto dalis bus viršesnė už šalių įstatymus.

Vadinamasis investuotojo ir valstybės ginčų sureguliavimas (ISDS) sudarytų sąlygas firmoms paduoti į teismą šalių vyriausybes, jei firmos mano, kad šalių įstatymai, tokie kaip taisyklės dėl sveikatos apsaugos ir saugumo, prieštarauja šiam prekybos susitarimui ir kelia pavojų jų investicijoms.

Tačiau britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) sveikino pareiškimą.

„Taip pat stipriai ir sėkmingai spaudžiau užtikrinti, kad mes turėtume ambicingą prekybos susitarimą su Amerika, užtikrinant, kad užbaigsime (kurti) Europos vieningąją rinką. Abu šie tikslai čia buvo tvirtai paremti, tad tai buvo geras susitikimas“, – sakė jis.

Minimu paktu būtų sukurta vieninga rinka milijardui vartotojų, apimanti pusę pasaulio, suderinanti taisykles ir panaikinanti tarifus nuo Aliaskos iki Baltijos valstybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių