Quantcast

ES ir Britanijos santykiai bus svarstomi pasiekus pažangą dėl „Brexit“ sąlygų

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga antradienį dar kartą pareiškė, kad nesiderės su Didžiąja Britanija dėl būsimos partnerystės, kol nebus pasiekta pažangos derantis dėl išstojimo iš Bendrijos sąlygų.

Reaguodamas į antradienį paskelbtą naują preliminarų dokumentą dėl Britanijos pozicijos, Europos Komisijos atstovas ypatingą dėmesį skyrė JK pasiūlymui po „Brexit“ įkurti laikiną Britanijos ir ES muitų sąjungą.

„Mes šiuos klausimus spręsime tik tuomet, kai bus pasiekta pakankamos pažangos dėl tvarkingos išstojimo“, – sakė EK atstovas.

Britanija teigia, kad jos narystė ES muitų sąjungoje, šiuo metu leidžianti be muitų judėti prekėms, nutrūks kartu su šalies naryste bendrojoje rinkoje, kai Jungtinė Karalystė 2019-ųjų kovą išstos iš Bendrijos.

Britanijos išstojimo iš ES reikalų departamentas skelbia, jog šalis sieks susitarti dėl „laikino įgyvendinimo laikotarpio“, kad būtų užtikrintas aiškumas verslui ir kad būtų galima būtų sutarti dėl naujos muitų tvarkos.

„Vienas iš galimų variantų būtų laikina muitų sąjunga tarp JK ir ES“, – prieš visos ataskaitos paskelbimą vėliau antradienį išplatintame pareiškime nurodė departamentas.

„Brexit“ reikalų departamentas teigia, kad šalis nori turėti galimybę pereinamuoju laikotarpiu turėti galimybę pasirašyti laisvosios prekybos sutartis su trečiosiomis šalimis, nors šie įsigaliotų tik tokio laikotarpio pabaigoje.

Pereinamasis laikotarpis

„Brexit“ reikalų sekretorius Davidas Davisas (Deividas Deivisas) BBC radijui antradienį sakė, kad pereinamasis laikotarpis galėtų trukti „maždaug dvejus metus“ ir turėtų pasibaigti prieš kitus parlamento rinkimus, turinčius įvykti 2022 metais.

Tačiau Komisijos atstovas antradienį pabrėžė, kad „susitarimas dėl būsimos partnerystės tarp ES ir JK gali būti užbaigtas po to, kai JK tarp trečiąja šalimi“.

„Kaip kelis kartus yra sakęs (ES vyriausiasis derybininkas) Michelis Barnier (Mišelis Barnjė), „sklandi prekyba“ nėra galima už bendrosios rinkos ir muitų sąjungos ribų“, – sakė atstovas.

Ekspertai ne kartą perspėjo, kad bus itin sunku susitarti dėl naujo ES ir JK laisvosios prekybos sutarimo prieš Britanijai paliekant bloką, juolab kad Briuselis iki šiol atsisakė pradėti prekybos derybas.

Briuselis mano, kad pirmiausia reikia susitarti dėl kitų trijų klausimų – Britanijos finansinių įsipareigojimų Briuseliui, Britanijoje gyvenančių ES šalių piliečių ir Bendrijoje gyvenančių britų teisių, taip pat dėl Airijos Respublikos sausumos sienos su JK priklausančia Šiaurės Airija statuso.

Tačiau Britanija savo pasiūlymų sienos klausimu skelbs trečiadienį, prieš mėnesio pabaigoje Briuselyje vyksiantį trečiąjį „Brexit“ derybų raundą.

Pati ES taip pat rengia dėl serijos dokumentų dėl savo pozicijos, „įskaitant dėl muitų, klausimų, susijusių su sklandžiu JK išstojimu“, nurodoma ES pareiškime, nenurodant, kada jie bus paskelbti.

Kitas „Brexit“ derybų ratas numatytas rugpjūčio 28 dieną.


Šiame straipsnyje: ESBrexitDavidas Davisas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių