Quantcast

ES ėmėsi teisinių priemonių prieš Vengriją

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga trečiadienį ėmėsi teisinių priemonių prieš Vengriją dėl jos priimto aukštojo mokslo įstatymo, dėl kurio gali būti uždarytas didelį autoritetą turintis Vidurio Europos universitetas (CEU), įkurtas Amerikos finansininko George'o Soroso (Džordžo Soroso), pranešė Europos Komisija.

„Nusprendėme imtis teisinių priemonių dėl aukštojo mokslo įstatymo, pasiųsdami Vengrijos vyriausybei laišką su oficialiu įspėjimu“, – spaudos konferencijoje sakė Europos Komisijos vicepirmininkas Valdis Dombrovskis.

V.Dombrovskis sakė, kad šis sprendimas paremtas „nuodugniu teisiniu vertinimu“.

Jis pridūrė, kad sprendimas taip pat paremtas pagrindiniais Europos Sąjungos įstatymais dėl laisvės steigti verslo įmones ir teikti paslaugas.

Pagal vadinamąją pažeidimo tyrimo procedūrą Briuselis pasiunčia laišką nacionalinėms vyriausybėms su reikalavimu pateikti teisinius paaiškinimus tam tikrais klausimais, dėl kurių vėliau gali kreiptis į Europos Teisingumo Teismą.

Nepaklusimo atveju ES valstybėms galiausiai gali būti skirtos griežtos finansinės nuobaudos.

Apie Europos Komisijos sprendimą pradėti vadinamąją pažeidimo tyrimo procedūrą Budapešto atžvilgiu pranešta kelios valandos iki Europos Parlamente numatytų debatų, kuriuose Vengrijos dešiniojo sparno premjeras Viktoras Orbanas stengsis įrodyti, kad jo šalyje laikomasi įstatymų viršenybės.

V. Orbanas sukėlė didelį nerimą nauju aukštojo mokslo įstatymu, pagal kurį gali būti uždarytas CEU, laikomas liberalių ES vertybių, kurias dažnai kritikuoja premjeras, švyturiu.

Šio teisės akto priėmimas išprovokavo didžiausias demonstracijas Vengrijoje per kelerius pastaruosius metus, taip pat sulaukė daugelio iškilių akademinio pasaulio atstovų pasmerkimo ir kritikos iš Vašingtono.

JAV registruotą CEU, kuriame dėstoma anglų kalba, Vengrijoje gimęs JAV milijardierius G.Sorosas Budapešte įsteigė 1991 metais, siekdamas padėti regionui pereiti nuo komunizmo prie demokratijos.

Įstatyme konkrečiai CEU neminimas. Tačiau pats universitetas įsitikinęs, kad jis yra pagrindinis taikinys, ir įspėjo, jog gali būti priverstas užsidaryti.

Kritikai tai laiko dar vienu V. Orbano išpuoliu prieš G.Sorosą, kurį premjeras, pats buvęs šio Amerikos filantropo stipendininku, kaltina siekiu daryti įtaką šalies politikai ir masinės imigracijos į Europą skatinimu per savo finansuojamas nevyriausybines organizacijas.


Šiame straipsnyje: ESVengrijaSoroso universitetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
darosi aiski briuselio /politika/ ir ka ji remia juk sorosas zydas o dabar darosi aisku kas valdo briuseli ir jo dyrektyvas

Ar pasikartos 1956 m. įvykių scenarijus Vengrijoje?

Ar pasikartos 1956 m. įvykių scenarijus Vengrijoje? portretas
1956 metais demonstravusius vengrus, teikdami "brolišką pagalbą" sovietai traiškė tankais. Ką dabar darys Putino Rusija kai vengrai kelia demonstracijas prieš Putino draugą ministrą-pirmininką Orbaną?

//////...............

//////............... portretas
SAUNUOLIAI VENGRAI - MINISTRAS PIRMININKAS VIKTORAS ORBANAS --TIKRAS VENGRIJOS PATRIOTAS, butina uzdraust jankyne registruota lyberastiniu pamazgu Soroso finansuojama sarage vadinama CEU ,,,,,,universitetu,,,,,,
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių