Quantcast

EPP kandidatas į EK vadovo postą M. Weberis paskelbė V. Orbanui ultimatumą

  • Teksto dydis:

Manfredas Weberis (Manfredas Vėberis) iš didžiausios Europos Parlamento frakcijos – centro dešiniosios Europos liaudies partijos (EPP) – antradienį paskelbė Vengrijos populistui premjerui Viktorui Orbanui ir jo partijai „Fidesz“ ultimatumą, kad įvykdę jo sąlygas vengrai išvengtų pašalinimo iš šios grupės.

Po kelis mėnesius nenustojusios kilti įtampos tarp Briuselio ir Budapešto, M. Weberis, EPP kandidatas į Europos Komisijos vadovo postą, Vokietijos dienraščiui „Bild“ sakė, kad yra trys sąlygos, kurias V. Orbanas turi įvykdyti, norėdamas likti frakcijoje.

„Viktoras Orbanas privalo visam laikui sustabdyti prieš Briuselį nukreiptas savo vyriausybės kampanijas“, – pareiškė vokiečių politikas.

Be to, jis turi „atsiprašyti kitų partijų, EPP partijų šeimos narių“.

Galiausiai, „svarbu, kad CEU universitetas, įkurtas (liberalo JAV ir vengrų kilmės milijardieriaus) George'o Soroso (Džordžo Soroso), liktų Budapešte, kad jo egzistavimas ten būtų užtikrintas ir kad jis galėtų išduoti amerikietiškus diplomus“.

Gruodį CEU paskelbė, kad daugumą savo programų perkelia iš Budapešto į Vieną. Įstaiga sako, kad tapo 2017-ųjų balandį Vengrijoje priimto, smarkiai sugriežtinusio reikalavimus užsienio universitetams, įstatymo taikiniu.

M. Weberis pabrėžė, kad iki kovo pabaigos V. Orbanas „gali imtis veiksmų šiais trimis klausimais ir pademonstruoti, kad vertina EPP“.

EPP nario teigimu, tai yra „lemiami klausimai dėl demokratinių principų ir politinio stiliaus“.

Pirmadienį, likus trims mėnesiams iki EP rinkimų, 12 EPP narių oficialiai pareikalavo pašalinti iš jos sudėties populistą Vengrijos ministrą pirmininką ir jo partiją.

Šis klausimas bus svarstomas frakcijos kovo 20-osios posėdyje.

Vengrijos valdžios veiksmai jau seniai kelia rūpestį dėl žodžio laisvės, akademinės laisvės ir teisės viršenybės principų pažeidimų, o paskutiniu lašu tapo praeitą mėnesį pradėta Vengrijos informacinė kampanija.

Per ją taikytasi į JAV milijardierių filantropą G. Sorosą bei EK pirmininką Jeaną-Claude'ą Junckerį (Žaną Klodą Junkerį), esą kurstančius neteisėtą imigraciją, ir kitas partijas, priklausančias EPP.

Savaitgalį Vengrijos vyriausybė paskelbė, kad šį mėnesį užbaigs savo kontroversišką prieš imigrantus nukreiptą informacinę kampaniją.

EPP yra didžiausia frakcija EP, jai priklauso pagrindiniai Europos centro-dešinės judėjimai, įskaitant Vokietijos kanclerės Angelos Merkel partiją CDU ir Prancūzijos respublikonus. Pastarosios dvi partijos nereikalavo V. Orbano partijos pašalinimo iš frakcijos.

Artėjant kovo 20-osios posėdžiui, M. Weberis sakė, jog įdės „paskutines pastangas, kad išlaikytų Viktorą Orbaną ir „Fidesz“ EPP“, tačiau pabrėžė, jog frakcijos vertybės yra neginčijamos.

„Kamuolys yra Budapešto pusėje. Mums reikia aiškumo jau šį mėnesį“, – teigė M. Weberis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
CHA: "„Viktoras Orbanas privalo visam laikui sustabdyti prieš Briuselį nukreiptas savo vyriausybės kampanijas“, – pareiškė vokiečių politikas" - o kas tam vokiečiui leido PRIEŠ suverenią Vengriją veikt, ultimatumus jai skelbt?

Anonimas

Anonimas portretas
Uzsipipina tas gejus weberis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių