Quantcast

Elito vaikų studijos: suklastota tapatybė ir egzaminai

Dėl savo atžalų Lynette Scavo iš serialo "Nusivylusios namų šeimininkės" buvo pasiryžusi bet kam. Verstis per galvą darbe, meluoti kolegoms, kibti į plaukus vaikų bendraklasių mamoms. Šis personažas, regis, įkvėpė ir vaidmenį atlikusią Felicity Huffman. Kad įbruktų dukrą į prestižinį universitetą, ji kartu su dešimtimis kitų garsenybių davė kyšius.

Garsūs ir turtingi

"Emmy" laureatė talentinga aktorė F.Huffman – ne vienintelė žvaigždė, dalyvavusi JAV švietimo sistemą supurčiusiame skandale. Tarp pusšimčio elito atstovų – ir jos kolegė Lori Loughlin, garsus Niujorko teisininkas Gordonas Caplanas iš tarptautinės juridinės firmos "Willkie Farr & Gallagher", milijonieriai maisto pramonės ir juvelyrikos įmonių, siuntų tarnybų ir televizijų, nekilnojamojo turto vystymo, draudimo kompanijų savininkai, garsūs medikai, vyndariai, samdomi garsių bendrovių vykdomieji direktoriai.

Neatsitiktinai skelbdamas sukčiavimo ir sąmokslo tyrimo kodiniu pavadinimu "Operation Varsity Blues" rezultatus prokuroras Andrew Lellingas prasikaltusiųjų sąrašą pavadino turtingųjų ir privilegijuotųjų katalogu.

Norėdami įtaisyti savo atžalas į prestižiškiausias JAV aukštąsias mokyklas, įtariamieji kyšiams išleido apie 25 mln. dolerių (22 mln. eurų). Būta atvejų, kai kyšis siekė net 6,5 mln. dolerių (5,8 mln. eurų).

Demaskuota schema vadinama didžiausio masto sukčiavimu dėl priėmimo į koledžus, kokį yra tyręs JAV teisingumo departamentas. Oficialiomis žiniomis, operacijoje dalyvauja net 300 pareigūnų. Tyrimą taip pat atlieka JAV vidaus pajamų tarnyba, nes kai kurie tėvai (tarp jų – ir F.Huffman) kyšius užmaskavo kaip labdaringas aukas.

Norėdami įtaisyti savo atžalas į prestižiškiausias JAV aukštąsias mokyklas, įtariamieji kyšiams išleido apie 25 mln. dolerių (22 mln. eurų).

Protingi per prievartą

Įtariama, kad F.Huffman, su aktoriumi Williamu H.Macy susilaukusi dviejų dukrų, davė 15 tūkst. dolerių (13 tūkst. eurų) kyšį, kad būtų pakoreguoti jos vyresnėlės SAT testo, laikomo stojant į JAV aukštąsias mokyklas, atsakymai.

Tuo metu Bekės vaidmeniu seriale "Pilna troba" išgarsėjusi L.Loughlin kartu su sutuoktiniu dizaineriu Mossimo Giannulliu nepagailėjo pusės milijono dolerių (apie 443,46 tūkst. eurų), kad judviejų dukrų biografijoje atsirastų sporto pasiekimų įrašai.

Kaip žinia, JAV universitetai ir elitiniai koledžai, net ir priimantys tik ypatingų akademinių pasiekimų turinčius jaunuolius, išskirtinius sporto gebėjimus laiko dideliu privalumu, todėl pastarieji padidina galimybes atsidurti studentų sąraše.

Nepaisant nepakankamų akademinių gebėjimų, L.Loughlin dukros vis tiek įstojo į Pietų Kalifornijos universitetą.

Atrodo, kad tėvams tikrai reikėjo pasistengti. Olivia Jade Giannulli – beveik 2 mln. "YouTube" kanale ir 1,3 mln. sekėjų socialiniame tinkle "Instagram" turinti influencerė, kuriai kosmetika ir rūbai visada rūpėjo labiau nei mokslai. Nė nesidrovėdama, socialiniuose tinkluose ji dūsavo, esą taip sunku mokytis, jei visiškai nerūpi, ką mokaisi, ir gyrėsi, kad ketverius metus, kuriuos teks praleisti universitete, ji ne studijuos, bet šėls vakarėliuose.

Duris į geidžiamą mokymo įstaigą Oliviai ir jos seseriai padėjo atverti tariami pasiekimai irklavimo srityje: abi merginos buvo įrašytos kaip vairininkės, o kaip įrodymai pateiktos nuotraukos, kuriose jos irkluoja treniruoklį.

Teigiama, kad būtent dėl šios istorijos ir buvo pradėtas tyrimas. Vienam iš dėstytojų įtarimų sukėlė L.Loughlin dukters nuotrauka ir įrašai biografijoje apie sporto pasiekimus, nors jis gerai žinojo, kad Olivia niekada nesportavo.

Kitas bylos liudininkas dalyvavo F.Huffman namuose vykusiame pasitarime su W.Singeriu ir įrašė pokalbį.

Gresia griežtos bausmės

Antradienį F.Huffman pasirodė Los Andželo teisme ir sumokėjusi 250 tūkst. dolerių (222 tūkst. eurų) užstatą buvo paleista. Kovo 29-ąją aktorė turės stoti prieš teismą Bostone. Trečiadienį įvyko L.Loughlin akistata su teisėjais: už milijono dolerių užstatą ji taip pat buvo paleista.

Sukčiavimu įtariami treneriai dirbo elitinėse įstaigose – Jeilio, Stanfordo, Džordžtauno, Veik Foresto, Teksaso, Pietų Kalifornijos universitetuose. Iš viso kaltinimai pareikšti 33 tėvams ir 13 trenerių bei kitų sukčiavimo schemoje dalyvavusių asmenų. Vienas jų – mokyklos Los Andžele direktorius, ACT testų administratorius, emigrantas iš Ukrainos Igoris Dvorskis.

Apie nusikalstamą sistemą sužinota tada, kai vienas buvęs Jeilio universiteto futbolo treneris pripažino kaltę ir padėjo surinkti įrodymus prieš kitus. Vėliau kaltę pripažino ir nusikalstamos schemos centre buvęs studijų konsultantas Williamas Singeris iš kompanijos "Edge College & Career Network" bei Stanfordo universiteto buriavimo treneris Johnas Vandemoeras.

Už aktyvią pagalbą studijų nevertų jaunuolių tėvams gresia kalėjimas iki 65 metų ir 1 mln. dolerių bauda.

Tyrėjų teigimu, dauguma garsenybių vaikų nežinojo apie vykdomas klastotes, todėl bent kol kas nebuvo apkaltinti. Kelios į schemą įtrauktos ugdymo įstaigos pranešė pradėjusios vidaus tyrimus ir skelbia peržiūrėsiančios stojimo procedūras, kad ateityje būtų galima išvengti tokių klastočių.

Į sukčiavimo schemą įsitraukusioms garsenybėms gresia ne tik sunkus teismo procesas, bet ir solidžios bausmės. Pavyzdžiui, F.Huffman, kartu su keliais kitais, apkaltintais sukčiavimo sąmokslu, gresia iki 20 metų kalėjimo bausmė.

Egzaminus laikė kiti

Prokurorų teigimu, JAV elito atstovai sandėriams su W.Singeriui leidosi nuo pat 2011 m. iki šių metų vasario. Jis pasirūpindavo, kad futbolo, buriavimo, teniso, vandensvydžio, tinklinio treneriai įtrauktų garsenybių sūnus ir dukras į perspektyvių sportininkų sąrašus. Tai, kad įstoję į universitetą ne vienas tokių talentų nė neparodydavo treniruotėse, įstaigų administracijai neužkliuvo.

Tyrėjai mini Jeilio universiteto moterų futbolo komandos vadovę, kuri už 400 tūkst. rekomendavo priimti merginą, nė karto net neišėjusią į futbolo aikštę. Už tarpininkavimą šiuo atveju W.Singeris galėjo gauti 1,2 mln. dolerių.

Tyrėjus stebina ne tik tai, kad dėl privilegijų savo vaikams garsenybės ryžosi rizikuoti savo reputacija: pretendentų biografijos būdavo klastojamos primityviausiu būdu. Pavyzdžiui, pateikiamos surežisuotos varžybų nuotraukos ar fotošopu sukurti montažai – reikalingo jaunuolio galva primontuojama prie tikrų sportininkų kūnų. Įžūlumas neturėjo ribų: dažnai būdavo naudojamos tiesiog internete rastos tikrų atletų nuotraukos.

Be to, W.Singeris garsenybėms patardavo pranešti, kad jų vaikai turi mokymosi sutrikimų, nes tokiu atveju pretendentams būdavo duodama daugiau laiko testams atlikti. Arba nurodyti, kad atžala negali kartu su kitais atlikti testo dėl šeiminių aplinkybių. Tuomet būdavo pasirenkama mokykla, kurių administraciją pažinojo W.Singeris ir kur jau būdavo sumokėta už tai, kad leistų pretendentams nusirašyti.

Be to, būta atvejų, kai kiti nusikalstamos schemos veikėjai perduodavo egzaminuojamiesiems teisingus atsakymus, ištaisydavo klaidas arba vietoj jų laikydavo egzaminus.

Sukčiai buvo išradingi: paprastai suklastoti egzaminai nebūdavo atlikti idealiai, nenorėta, kad jų rezultatas radikaliai skirtųsi nuo stojančiojo anksčiau atliktų testų.

Išskirtinių kasta

Skandalas išskirtinis ne tik dėl jame minimų garsenybių, bet ir kaip nauji argumentai seniai sklandančioms kalboms, esą įtakingų ir turtingų tėvų atžalos į prestižines ugdymo įstaigas patenka išskirtinėmis sąlygomis.

Dar 2007 m. Danielis Goldenas knygoje "Priėmimo kaina: Kaip valdantysis Amerikos elitas nusiperka vietas elitiniuose koledžuose ir kas paliekamas už durų" rašė, kad kai kurių garsenybių atžaloms, neturinčioms šansų sąžiningai susirungti su intelektu pranašesniais jaunuoliais, elitinių įstaigų durys prasiveria, kai tėvai paaukoja koledžams įspūdingas sumas ar suteikia tam tikrų paslaugų.

Žurnalistas spėjo, kad prezidento Donaldo Trumpo žentas Jaredas Kushneris į Harvardą įstojo tik dėl solidžios 2,5 mln. dolerių aukos, kurią universitetui skyrė Charlesas Kushneris. Būsimoji garsenybė buvo priimta, nors pasiekimai mokykloje toli gražu nebuvo nė vidutiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių