Quantcast

Elektroninių laiškų skandalas temdo demokratų partijos vienybę

  • Teksto dydis:

JAV Demokratų partija pirmadienį pradeda nacionalinį suvažiavimą, kurio metu patvirtins Hillary Clinton (Hilari Klinton) savo kandidate į prezidentus ir kurį temdo rusenantis ginčas dėl nutekintų elektroninių laiškų, rodančių, kad partijos lyderiai siekė pakirsti jos varžovo partijos pirminiuose rinkimuose Bernie Sanderso (Bernio Sanderso) kampaniją.

B. Sandersas pralaimėjo pirminius rinkimus, bet parėmė savo priešininkę ir dabar, pademonstruojant vienybę, jam buvo pasiūlytas geriausias laikas kalbai pirmąją iš keturių suvažiavimo dienų.

B. Sandersas akcentuos, kad partijos misija yra išrinkti H. Clinton lapkričio mėnesį ir neleisti respublikonų milijardieriui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) tapti 45-uoju Jungtinių Valstijų prezidentu.

Tačiau nors buvusi valstybės sekretorė pateks į istoriją kaip pirmoji didžiųjų Amerikos partijų vėliavnešė moteris, šį procesą užtemdė debesis, kuriuo labai trokšta pasinaudoti D. Trumpas.

Paslaptis viešinanti interneto svetainė „WikiLeaks“ šį savaitgalį paskelbė beveik 20 tūkst. elektroninių laiškų, kurie buvo parašyti nuo 2015 metų sausio iki 2016 metų gegužės ir kuriuos surankiojo kompiuterių įsilaužėliai, regis, patekę į septynių Demokratų nacionalinio komiteto (DNK) lyderių paskyras.

Mažiausiai du iš tų laiškų rodo, kad DNK aukšto rango nariai norėjo pakirsti B. Sanderso kampaniją, siekdami sukelti abejones dėl jo tikėjimo ir paveldo.

Partijai stengiantis užbrėžti liniją po tuo skandalu, kuris grasina vėl pakurstyti įtampą su B. Sanderso šalininkais, DNK pirmininkė Debbie Wasserman Schultz (Debi Vaserman Šulc) staiga paskelbė apie savo atsistatydinimą, kuris įsigalios suvažiavimo pabaigoje.

Po sunkios pirminių rinkimų kovos partija savo suvažiavimui rengėsi atrodydama daug vieningesnė už respublikonus, kurių tarpusavio nesutarimai pasimatė praėjusią savaitę, kai jie savo kandidatu tvirtino D. Trumpą.

Tačiau dabar demokratai grumiasi su poveikiu, kurį daro skandalas, galintis virsti didele krize – tokiu metu, kai partija turėjo susiburti aplink savo kandidatę.

D. Trumpas džiūgauja

„Demokratai išgyvena visišką krachą, – „Twitter“ šaipėsi D. Trumpas. – Elektroniniai laiškai sako, kad ta melaginga sistema yra sveika ir gyva!“

D. Trumpas seniai siekia susirinkti nepatenkintus rinkėjus, kurie jaučia, kad B. Sandersas, kuris save vadina demokratų socialistu ir kuris iš pradžių buvo laikomas tik paribio kandidatu, negavo teisingos galimybės siekti nominacijos.

D. Wasserman Schultz pareiškimas apie atsistatydinimą pasirodė po to, kai B. Sandersas sekmadienį pakartojo raginimą jai pasitraukti. Jos vadovavimas jau ir taip buvo kritikuojamas, o dėl jos nešališkumo buvo suabejota pasirodžius minėtiems nutekintiems laiškams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių