Quantcast

EK vadovas ragina Britaniją kuo greičiau paaiškinti savo poziciją

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) antradienį paragino Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovą Davidą Cameroną (Deividą Kameroną) skubiai paaiškinti, kada jo šalis ketina pasitraukti iš Bendrijos.

J.-C.Junkeris taip pat pažymėjo, kad negali būti jokių derybų dėl būsimų Londono ryšių su ES, kol šalis nepateikė oficialaus pranešimo apie pasitraukimą iš bloko.

„Kiek vėliau šiandien susitiksiu su ministru pirmininku... ir paprašysiu kiek įmanoma greičiau paaiškinti situaciją. Negalime pakliūti į ilgo neapibrėžtumo laikotarpį“, – sakė J.-C.Junckeris Europos Parlamente.

„Nėra pranešimo, nėra derybų“, – pridūrė Europos Komisijos vadovas.

Po praeitą ketvirtadienį įvykusio referendumo, per kurį dauguma britų nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos, Londonas turi aktyvuoti Lisabonos sutarties vadinamąjį 50-ąjį straipsnį ir pradėdamas iki dvejų metų galintis trukti derybų dėl išstojimo sąlygų procesas.

Tačiau D.Cameronas, kuris vėliau antradienį atvyks į Briuselį dalyvauti, ko gera, savo paskutiniame ES viršūnių susitikime, sakė, kad Londonas kol kas neatliks šio žingsnio. Kalbėdamas pirmadienį jis pažymėjo, kad Britanija pirmiausiai turi „apsispręsti, kokių ryšių mes norime su ES“.

Tuo tarpu J.-C.Junckeris, atkartodamas po pirmadienį Berlyne įvykusio susitikimo išsakytą Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos lyderių poziciją, teigė, kad su Londonu negali vykti jokios, netgi neformalios diskusijos, kol Jungtinė Karalystė nėra oficialiai informavusi apie savo ketinimą trauktis iš 28 šalių bloko.

„Negali būti, kad žmonės dabar slapti siektų pradėti derybas, – sakė jis. – Tai mes turime nuspręsti, kaip bus, o ne vien tie, kas nori palikti Europos Sąjungą.“

J.-C.Junckeriui kalbant Europos Parlamente, jį vienu metu pertraukė Nigelas Farage'as (Naidželas Fareidžas), Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) vadovas, iškilus „Brexit“ šalininkas ir europarlamentaras.

„Tikrai stebiuosi, kad esate čia, – pareiškė Komisijos pirmininkas. – Jūs kovojate už pasitraukimą – kodėl esate čia?“

„Tai malonumas“, – atšovė N.Farage'as.


Šiame straipsnyje: Davidas CameronasBrexitESEK

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių