Quantcast

Migrantų krizės spaudžiama Europa atlapoja duris Turkijai

  • Teksto dydis:

Bevizis režimas į Europos Sąjungą keliaujantiems Turkijos piliečiams gali žymėti „naują puslapį“ Ankaros santykiuose su Bendrija, trečiadienį pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) po to, kai Europos Komisija sąlyginai pritarė turkų bevizėms kelionėms.

„Be to, kad tai yra posūkio taškas mūsų piliečių bevizėms kelionėms... šis sprendimas taip pat yra naujas puslapis mūsų laukiančiame santykių su Europos Sąjunga procese“, – M.Cavusoglu sakė žurnalistams Ankaroje.

Pritarė beviziam režimui

Europos Komisija, aukščiausia Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucija, trečiadienį su tam tikromis sąlygomis pritarė beviziam režimui su Turkija pagal susitarimą, kuriuo siekiama išspręsti migrantų krizę.

Europos Komisija taip pat paskelbė pratęsianti sienų kontrolę Šengeno zonoje, Europai didinant pastangas susidoroti su didžiausiu migrantų antplūdžiu po Antrojo pasaulinio karo.

Ankara grasina pasitraukti iš kovą sudarytos sutarties dėl Egėjo jūrą kertančių migrantų sugrąžinimo iš Graikijos, jeigu ES nesilaikys savo pažado ir iki birželio pabaigos neleis Turkijos piliečiams be vizų keliauti po Šengeno erdvę.

„Europos Komisija šiandien siūlo... panaikinti vizų reikalavimus Turkijos piliečiams“, su sąlyga, kad Ankara „skubos tvarka“ įvykdys ES nustatytus kriterijus, rašoma dokumente, kurį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė už konkurenciją atsakinga eurokomisarė Margrethe Vestager (Margretė Vestager).

Dabar šiam pasiūlymui turi pritarti Europos Sąjungos 28 valstybės ir Europos Parlamentas.

„ES privalo laikytis savo pažado“, – sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) televizijai trečiadienį.

„Mūsų piliečiai nusipelnė bevizių kelionių. Mes beveik baigiame techninę dalį, įskaitant pasus, todėl norėtumėme pamatyti tai (atsispindint) ES Komisijos ataskaitoje. Jeigu bus kokių nors trūkumų, Turkija yra pasiryžusi juos įveikti“, – kalbėjo jis.

Komisija nustatė, kad Turkijai nepavyko įvykdyti visų 72 reikalavimų – nuo biometrinės identifikacijos pasų iki pagarbos žmogaus teisėms, todėl Komisijos pritarimas bevizio režimo įvedimui yra sąlyginis ir priklausys nuo to, ar Ankara sugebės įvykdyti juos visus.

Briuselis taip pat peržiūrėjo senąsias prieglobsčio suteikimo taisykles, įdiegdamas pabėgėlių perkėlimo mechanizmą ir numatydamas baudas šalims, kurios atsisako priimti joms nustatytą pabėgėlių kvotą, siekiančias po 250 tūkst. eurų už vieną nepriimtą pabėgėlį.

Šiomis permainomis siekiama suteikti valstybėms galimybę tolygiau paskirstyti atsakomybę už į Europą atvykstančius migrantus ir pabėgėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių