Quantcast

Derybose dėl Irano branduolinės programos – sunkiausi klausimai

  • Teksto dydis:

Visą naktį vykusiose įtemptose derybose su pasaulio galybėmis dėl Irano branduolinės programos buvo pasiekta „reikšminga pažanga“, bet „dar nėra galutinio rezultato“, Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) pareiškė ketvirtadienį per derybų pertrauką.

„Dar neturime jokio galutinio rezultato“, – M.J.Zarifas sakė žurnalistams Šveicarijoje.

Galingosios šalys „turi išnagrinėti derybų rezultatus tarpusavyje. Tų diskusijų rezultatų dar nežinome“, pridūrė jis.

„Tai turėtų įvykti šį rytą. Jeigu tiems sprendiniams bus pritarta, tikiuosi, kad aš ir ponia (Federica) Mogherini (Federika Mogerini) padarysime bendrą pareiškimą“, - sakė M.J.Zarifas, omenyje turėdamas Europos Sąjungos išorės politikos vadovę.

„Bus pranešimas spaudai, kuris turėtų būti paskelbtas, bet dėl to teksto tebedirbama“, – nurodė Irano diplomatijos vadovas.

Pasak M.J.Zarifo, „tikroji užduotis“ bus parengti itin sudėtingą galutinę sutartį ir suderinti jos technines detales per ateinančius tris mėnesius. Tas procesas bus „sunki ir milžiniška užduotis“, pripažino jis.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir M.J.Zarifas dalyvauja šiose derybose nuo praeito ketvirtadienio.

Kitų galingųjų šalių užsienio reikalų ministrai prisidėjo savaitgalį, bet Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas ir Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) vėliau išvyko.

Nors antradienio vidurnaktį sukako abiejų stovyklų nustatytas galutinis terminas, derybos, vykstančios Šveicarijos mieste Lozanoje, tęsėsi iki ankstaus ketvirtadienio.

„Tai ilgai užtruks“, – sakė vienas aukšto rango diplomatas.

JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry (Džono Kerio) atstovė Marie Harf (Meri Harf) savo „Twitter“ paskyroje rašė, kad derybininkai paskelbė pertrauką 6 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku, bet pratęs diskusijas po kelių valandų.

J.Kerry ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Franks-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) sakė liksiantys iki ketvirtadienio, siekdami sudaryti „politinį“ susitarimą, kuris būtų svarbus pasiekimas siekiant galutinės sutarties, kuri turėtų būti baigta derinti iki birželio pabaigos.

Tarp potencialiai vilties teikiančių ženklų buvo Prancūzijos užsienio reikalų ministro Laurent'o Fabiuso (Lorano Fabiuso) grįžimas į derybas po to, kai jis ankstesnę dieną buvo parskridęs į Paryžių, nes pažanga buvo pernelyg lėta.

„Esame už kelių metrų ... nuo finišo linijos, bet puikiai suvokiame, kad paskutiniai metrai yra sunkiausi, – jis sakė sugrįžęs. - Norime tvirtos ir patikrinamos sutarties, o dar lieka klausimų, kuriuose reikia pasiekti pažadą – ypač iraniečių pusėje“.

Vienas deryboms artimas diplomatas trečiadienio vakarą sakė, kad susitarimas gali būti paskelbtas jau po kelių valandų, bet jis dar nebuvo pasiektas, o deryboms tebegresia pavojus žlugti.

Ministrai ir ekspertai rengė daug susitikimų, bet panašu, kad proveržis dar nebuvo pasiektas. Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį derybų, kuriose dalyvautų visų šio proceso šalių ministrai, nebuvo.

„Mes judame“, – stebėtinai žvaliai atrodantis Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) sakė žurnalistams paryčiais.

Iranas pademonstravo, kad nori gyventi „santarvėje“ su pasauliu, bet „nenusileis jėgai ir perdėtiems reikalavimams“, pabrėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių