Quantcast

Dėl pranešimo apie kibernetinę ataką Rusija iškvietė Nyderlandų ambasadorę

  • Teksto dydis:

Rusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį iškvies Nyderlandų ambasadorę Renee Jones-Bos (Renė Džons-Bos) pasiaiškinti dėl praeitą savaitę paskelbto pranešimo apie numanomų rusų karinės žvalgybos agentų mėginimo įsilaužti į tarptautinės cheminių ginklų priežiūros organizacijos kompiuterines sistemas.

„Dėl Hagoje surengtos dezinformacijos kampanijos į URM pirmadienį bus iškviesta Nyderlandų pasiuntinė“, – sakoma ministerijos pranešime.

Praeitą ketvirtadienį Nyderlandų valdžia apkaltino Rusiją mėginus surengti kibernetinę ataką prieš Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją (OPCW), taip pat mėginimu prieiti prie duomenų, susijusių su tyrimu dėl Malaizijos keleivinio lainerio numušimo virš Rytų Ukrainos. Olandija nurodė, kad balandį dėl šio incidento išsiuntė iš šalies keturis Rusijos piliečius.

Įtariamo sąmokslo metu OPCW tyrė buvusio Rusijos dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimą, įvykdytą kovo mėnesį Anglijos mieste Solsberyje.

Organizacija taip pat tyrė numanomą cheminę ataką Sirijos mieste Dumoje, galimai įvykdytą Maskvos remiamam prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) ištikimų pajėgų.

Įtariami rusų karinės žvalgybos tarnybos GRU agentai atvyko į Nyderlandus naudodamiesi Rusijos diplomatiniais pasais.

Maskva rugsėjį taip pat buvo iškvietusi R. Jones-Bos ir Šveicarijos ambasadorių rugsėjo mėnesį –  pasiaiškinti dėl, Rusijos valdžios teigimu, „nepagrįstų kaltinimų“, kad rusų šnipai mėgino įsilaužti į Šveicarijoje įsikūrusių organizacijų tinklus.

Visus kaltinimus, kad Maskva yra atsakinga už virtinę pasaulinių kibernetinių atakų, Rusija vadina „šnipų manija“.

Rusija: Nyderlandai neturi įrodymų

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį pareiškė, jog praėjusią savaitę Nyderlandų pateikti dokumentai, kurie galbūt liudija, kad Rusijos agentai mėgino įsilaužti į tarptautinės cheminių ginklų priežiūros organizacijos kompiuterines sistemas, nėra įrodymas, kad už tą operaciją atsakinga būtent Maskva.

Paklaustas žurnalistų, ar Kremlius laiko įrodymu Olandijos vyriausybės paviešintus dokumentus, tokius kaip keturių vyrų diplomatiniai pasai, kuriuose jie pristatomi kaip Rusijos karinės žvalgybos GRU agentai, D. Peskovas atsakė „ne“ ir pridūrė, kad Maskva „nebebendraus šiomis temomis su žiniasklaida“.

„Kremliaus požiūriu, niekas nepasikeitė, – sakė jis. – Nematome jokio išsamaus argumento ir pageidautumėme nekomentuoti detalių.“

„Yra veikiančių kanalų, skirtų atitinkamų agentūrų komunikacijai... Galima siųsti dokumentus, įrodymus ir oficialią informaciją per šiuos oficialius kanalus“, – pridūrė D. Peskovas.

Šie komentarai buvo pirmoji oficiali Kremliaus reakcija į kelių Vakarų vyriausybių praėjusį ketvirtadienį padarytus pareiškimus, kad Maskva yra atsakinga už virtinę pasaulinių kibernetinių atakų prieš Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją (OPCW).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių