Quantcast

Daugiausia užsienio pinigų Naujajai Zelandijai uždirba hobitai

  • Teksto dydis:

Naujojoje Zelandijoje karvių yra dukart daugiau negu gyventojų, tačiau pinigus šaliai iš tikrųjų uždirba ... hobitai.

Naujausiais duomenimis, turizmas atėmė iš pieno pramonės didžiausio šalies užsienio pajamų šaltinio titulą. Ir turizmo pareigūnai sako, kad prie to labai prisidėjo fantastinės trilogijos „Hobitas“ sėkmė.

Pieno pramonė vis dar stengiasi atsigauti po kainų nuosmukio, tuo tarpu rugsėjį pasibaigusiais metais Naujojoje Zelandijoje apsilankė rekordiškai daug – 3,4 mln. – turistų. Šalis ypač populiari tarp turistų iš Australijos, Kinijos ir Jungtinių Valstijų.

Statistikos tarnybos skaičiavimais, tarptautinių turistų išlaidos kovą pasibaigusiais metais, palyginti su metais anksčiau, padidėjo 20 procentų. O ankstesniais metais prieaugis siekė 17 procentų.

Turizmo skatinimo agentūros „Tourism New Zealand“ vadovas Kevinas Bowleris (Kevinas Bouleris) sako, kad žmones į Naująją Zelandiją traukia įspūdingas šalies gamtovaizdis ir gyvensena gryname ore. Anot jo, kai kurie iš šalies gamtos vaizdų buvo pademonstruoti fantastiniuose nuotykių filmuose apie hobitus, kurie tapo itin veiksminga šalies reklama užsienio turizmo rinkose.

„Taigi tai lėmė didžiulį susidomėjimą Naująja Zelandija“, – aiškina jis.

Vienos apklausos duomenimis, 16 proc. turistų pareiškė, kad trilogija buvo labai svarbus veiksnys, paskatinęs juos susidomėti Naująja Zelandija.

Pasak K. Bowlerio, sektoriaus ateitis atrodo šviesi, nes planuojama didinti skrydžių iš Jungtinių Valstijų skaičių, o Azijos ūkiai auga.

Nors turizmas klesti, pajamos iš pieno produktų per pastaruosius dvejus metus krito 22 proc., rodo statistikos tarnybos duomenys.

Pieno gamintoja Jessie Chan-Dorman (Džesė Čan-Dorman), savo ūkyje netoli Kraistčerčo laikanti 950 karvių, sako, kad dauguma pieno gamintojų pastaruosius kelerius metus patiria nuostolių, nes pieno miltelių kainos pasiekė rekordines žemumas.

Tai, anot jos, lėmė silpstanti kūdikiams skirtų aukščiausios kokybės pieno miltelių paklausa Kinijoje, taip pat pasiūlos pasaulio rinkoje perteklius.

Kainos vėl ėmė kilti, tačiau J. Chan-Dorman sako vis dar nesanti tikra, ar tai tęsis ir toliau. Daugumai ūkininkų prireiks kelerių metų patirtiems nuostoliams kompensuoti, tačiau ji tikisi, kad daugelis jų per šią krizę sugebėjo padidinti savo verslo atsparumą.

Kai kurie ūkininkai taip pat pasinaudoja turizmo sektoriuje atsiveriančiomis galimybėmis, siūlydami apgyvendinimą kaimo sodybose ar medžioklines keliones.

Ūkio gyvūnų Naujojoje Zelandijoje jau ilgą laiką yra daugiau negu gyventojų: šalyje gyvena 4,7 mln. žmonių ir taip pat laikoma 29 mln. avių bei 10 mln. karvių. Ir nėra nė vieno hobito, jei, žinoma, neskaičiuojate tų, kurie gyvena didžiajame ekrane.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių