Quantcast

D. Tuskas ragina G-7 užimti „aiškią ir griežtą“ poziciją dėl teritorinių ginčų

  • Teksto dydis:

Didysis septynetas (G-7) turi užimti „aiškią ir griežtą“ poziciją dėl kontroversiškų Kinijos jūrinių pretenzijų ir Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, ketvirtadienį pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

Kalbėdamas G-7 viršūnių susitikimo Japonijoje kuluaruose, D.Tuskas įspėjo, kad turtingųjų pasaulio valstybių klubo patikimumui iškilo grėsmė.

„Mūsų patikimumo Didžiajame septynete išbandymas yra mūsų gebėjimas ginti mums visiems bendras vertybes“, – sakė jis žurnalistams.

„Šis išbandymas bus išlaikytas tik tuo atveju, jei užimsime aiškią ir griežtą poziciją visais čia svarstomais klausimais... Ypač turiu galvoje jūrų saugumo, Pietų ir Rytų Kinijos jūrų bei Rusijos ir Ukrainos problemas“, – sakė D.Tuskas.

„Šiandien nepakanka tik tikėti bendromis vertybėmis. Turime būti pasirengę ir jas ginti“, – pridūrė jis.

Pekinas supykdė kai kurias savo kaimynes Pietryčių Azijoje, tarp jų Filipinus ir Vietnamą, pareiškęs teises į beveik visą Pietų Kinijos jūros teritoriją. Jis taip pat yra įsivėlęs į kivirčą su Japonija dėl negyvenamų salelių Rytų Kinijos jūroje.

Reikšdamas teritorines pretenzijas, Pekinas, kuris grasina esant reikalui panaudoti jėgą savo teisėms apginti, kursto platesnį susirūpinimą dėl augančios Kinijos galios regione. 

„G-7 politika aiški: bet kokios jūrinės ar teritorinės pretenzijos turi būti grindžiamos tarptautine teise ir bet kokie teritoriniai ginčai turi būti sprendžiami taikiomis priemonėmis“, – sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

„Vienašališki veiksmai ir jėgos ar prievartos naudojimas nepriimtini“, – pabrėžė jis.

Konfrontacija tarp Rusijos ir Ukrainos kilo dėl 2014 metais Maskvos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos ir jos paramos prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Dėl šios krizės Rusijos ir Vakarų santykiai pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo laikų, o Maskva sulaukė sankcijų.

„Europos Sąjunga ir visas G-7 toliau mano, kad šią krizę galima išspręsti tik griežtai laikantis... tarptautinės teisės, ypač teisinės prievolės gerbti Ukrainos suverenitetą, teritorinį vientisumą ir nepriklausomybę“, – sakė D.Tuskas.

Jis pridūrė, kad pažanga įgyvendinant Minsko taikos susitarimus, kurie buvo pasirašyti siekiant išspręsti šią krizę, yra lėta.

„Noriu aiškiai pasakyti, kad mūsų pozicija Rusijos atžvilgiu, įskaitant ekonomines sankcijas, nesikeis, kol nebus iki galo įgyvendinti Minsko susitarimai“, – pabrėžė D.Tuskas.

„Deja, įgyvendinant Minsko (susitarimus) padaryta gerokai mažesnė pažanga nei tikėjomės prieš metus“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: Donaldas TuskaspolitikaterorizmasG-7karas Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių