Quantcast

D. Tuskas: ES turi būti pasiruošusi blogiausiems D. Trumpo politikos scenarijams

  • Teksto dydis:

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga turi būti pasiruošusiems blogiausiems JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donalda Trampo) politikos scenarijams, Vašingtonui ir Briuseliui atsidūrus ant prekybos karo slenksčio.

Laiške ES šalių vadovams, išsiųstame prieš ketvirtadienį įvyksiantį jų susitikimą, D. Tuskas rašo, kad „transatlantiniai santykiai patiria milžinišką spaudimą dėl prezidento Trumpo politikos“.

Briuselyje vyksiančiam Bendrijos viršūnių susitikimui pirmininkausiantis D. Tuskas pridūrė, kad „deja, šie nesutarimai neapsiriboja prekyba“.

„Esu įsitikinęs, kad tikėdamiesi geriausia turime būti pasiruošęs parengti mūsų Sąjungą blogiausiems scenarijams“, – rašo buvęs Lenkijos premjeras.

Anksčiau šį mėnesį D. Trumpas įvedė tarifus iš Europos importuojamam plienui ir aliuminiui. ES atsakė „pusiausvyrą atkuriančiomis priemonėmis“, paveiksiančiomis apie 2,8 mlrd. eurų vertės į Europą įvežamų amerikietiškų produktų.

D. Tusko nuomone, D. Trumpo veiksmai muitų srityje – anot ES, visiškai protekcionistiniai – taip pat pasitraukimas iš susitarimo dėl Irano branduolinės programos, europiečių laikomo gyvybiškai svarbiu jų žemyno saugumui, yra dalis nuoseklios politikos, o ne izoliuoti incidentai.

JAV lyderis taip pat grasina nustatyti daug didesnius muitus importuojamus europietiškus automobilius, o toks žingsnis skaudžiai smogtų ES ekonomikos galiūnei Vokietijai.

ES prekybos komisarė Cecilia Malmstrom (Sesilija Malmstriom) sakė, kad ES importuojamiems automobiliams taiko didesnius muitus negu JAV (maždaug 10 proc. prieš 2 proc.), bet jie taikomi tik nedidelei daliai (apie 15 proc.) automobilių rinkos. Jungtinės Valstijos savo ruožtu yra nustačiusios didesnius tarifus sunkvežimiams ir kitoms prekėms, pridūrė ji.

C. Malmstrom sakė, kad ES negali atšaukti muitų automobiliams iš JAV, nes turėtų tokią pačią tvarką taikyti visoms kitoms šalims, o Bendrijos narės „jokiu būdu“ su tuo nesutiktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių