Quantcast

D. Tuskas: ES tebėra atvira „Brexit“ atšaukimui

  • Teksto dydis:

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį pareiškė, kad Bendrijos „širdys tebėra atviros“ Didžiajai Britanijai, jei šalis pakeistų savo nuomonę dėl „Brexit“.

Tai buvo naujausias pasiūlymas iš ES išstoti pasiryžusiai Jungtinei Karalystei, kad ji pakeistų savo nuomonę šiuo klausimu.

D. Tusko komentarai pasirodė pasigirdus kalboms, kad Britanijoje galėtų būti surengtas antras referendumas dėl narystės ES.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) savo ruožtu išreiškė viltį, kad Londonas atsižvelgs į tokius raginimus.

„Jei JK vyriausybė tvirtai laikysis savo sprendimo išeiti (iš ES), kitų metų kovą „Brexit“ taps realybe su visomis savo neigiamomis pasekmėmis, nebent mūsų draugai britai pakeistų savo nuomonę“, – sakė D. Tuskas Strasbūre, Jo žodžius palydėjo europarlamentarų aplodismentai.

„Ar tik ne pats (už „Brexit“ atsakingas britų ministras) Davidas Davisas (Deividas Deivisas) sakė, kad jei demokratija negali persigalvoti, ji nustoja būti demokratija?“ – į europarlamentarus kreipėsi Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

„Žemyne mes nepakeitėme nuomonės. Mūsų širdys tebėra atviros jums“, – pridūrė jis.

Vis dėlto buvęs Lenkijos premjeras pabrėžė, kad Bendrijoje liekančios 27 valstybės ir toliau dalyvaus derybose su Britanija dėl jos išstojimo. Be to, D. Tuskas paragino Londoną atskleisti, ko britai norės santykiuose su ES po savo pasitraukimo.

„Kalbant apie mūsų ateities santykius, šiuo metu reikia daugiau aiškumo dėl JK vizijos. Kai tik tai turėsime... lyderiai susitiks ir nuspręs, kaip žiūrėsime į ateities santykius su JK kaip trečiąja šalimi“, – pareiškė D. Tuskas.

Jo komentarams pritarė ir J.-C. Junckeris: „Tuskas sakė, kad mūsų durys tebėra atviros, ir tikiuosi, kad Londone tai bus aiškiai išgirsta.“

Kalbų apie galimą antrą referendumą dėl Britanijos narystės ES pasigirdo praėjusią savaitę, kai euroskeptiškų pažiūrų britų politikas Nigelas Farage'as (Naidželas Fareidžas) pareiškė, kad galėtų pritarti antram plebiscitui. Vis dėlto vėliau jis atsiėmė savo žodžius.

JK 2016 metų birželio mėnesį vykusiame referendume 52 proc. rinkėjų nubalsavo už pasitraukimą iš ES. N. Farange'as vienas pagrindinių „Brexit“ kampanijos variklių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oh

oh portretas
Brexitinis 'titanikas' luzta per puse.

Politologas

Politologas portretas
"Brexit" tapo įmanomas po to , kai britai suprato , kad jie yra diskriminuojami ...

kieno

kieno portretas
eile dabar? reikia paklaust briuselio zydu?.....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių