Quantcast

D. Trumpas vėl nepavadino armėnų žudynių genocidu

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo pareiškime, skirtame Armėnų genocido aukų dienai, vėl nepavadino šios tragedijos genocidu.

Pareiškimo tekstą trečiadienį paskelbė Baltųjų rūmų spaudos tarnyba.

„Paskutiniais Osmanų imperijos egzistavimo metais 1,5 milijono armėnų buvo deportuoti, nužudyti arba pasiųsti į tikrą pražūtį. Šią dieną mes vėl prisijungiame prie armėnų bendruomenės Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje, kad pagerbtume daugelio žmonių, netekusių gyvybės, atminimą“, - pabrėžė D. Trumpas. Jis pavadino 1915 metų įvykius „vienomis iš baisiausių masinių XX amžiaus piktadarybių“. Bet žodis „genocidas“ tekste nevartojamas.

Respublikono D. Trumpo pirmtakas Baltuosiuose rūmuose Barackas Obama savo pareiškimuose šia tema taip pat vengė žodžio „genocidas“.

Balandžio 24-ąją Armėnijoje kasmet pažymima Armėnų genocido aukų Šią dieną 1915 metais prasidėjo armėnų inteligentijos atstovų deportacija iš Konstantinopolio.

XIX amžiaus pabaigoje - XX amžiaus pradžioje Osmanų imperijoje reguliariai buvo persekiojami armėnai. 1915 metais buvo sunaikinta daugiau kaip 1,5 milijono šios tautos atstovų. Armėnų tautos genocido faktą pripažino daugelis pasaulio valstybių. Pirmas tai 1965 metais padarė Urugvajus. Vėliau jo pavyzdžiu pasekė Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Belgija, Lenkija, Lietuva, Slovakija, Švedija, kitos šalys.

Armėnų genocidą taip pat pripažino Europos Parlamentas ir Pasaulio bažnyčių taryba. Iš 50-ties Amerikos valstijų 44-ios pripažino ir pasmerkė armėnų genocidą, taip pat paskelbė balandžio 24-ąją Armėnų genocido aukų diena.

Turkija neigia kaltinimus dėl armėnų genocido ir griežtai reaguoja į kritiką šiuo klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Galima kalbėt ir apie JAV genocidą lietuvių atžvilgiu - jie mus RAGINO į miškus išeit, o patys tylomis rankas trynė kai mes kraujais plūdom.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kad jis nezino kas tie armenai, nei kur jie gyvena. Kada Trampas pasmerks Anglijos genocida Siaures Amerikos indenu ?

Anonimas

Anonimas portretas
O kada bus minima ar švenčiama indėnų genocido diena ? Jankiai ne tik juos žudė, kaip galėjo, bet net raupais užkrėsdavo, t.y. kariavo uždraustą bakteriologinį karą. Ir daug daugiau išžudė, nei tų armėnų. Gal Lietuva galėtų parodyti gerą pavyzdį ir pirmoji pradėti minėtį tą dalyką ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių