Quantcast

D. Trumpas prieš susitikimą su Kim Jong Unu priima Japonijos premjerą

  • Teksto dydis:

Likus mažiau nei savaitei iki susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose priima Japonijos premjerą Shinzo Abe, norintį, kad prieš beprecedentes derybas būtų išgirstas ir jo balsas.

D. Trumpas ir Sh. Abe po pietų surengs bendrą spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose, o paskui išvyks į Kanadą dalyvauti Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime. Pastarasis tikriausiai bus įtemptas ir temdomas JAV lyderio agresyvios prekybos politikos.

Nuo pat pirmosios užuominos, kad galėtų būti surengtas D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas, Japonija nuolat ragino JAV neprarasti budrumo bendraujant su branduolinį ginklą turinčiu režimu Pchenjane.

Atvykdamas į Vašingtoną antrą kartą per mažiau nei du mėnesius pasimatyti su D. Trumpu, Sh. Abe nori užsitikrinti, kad JAV prezidentas supranta jo mintį, nepaprastai suintensyvėjus diplomatijai dėl Korėjos pusiasalio ateities.

Prieš išvykdamas iš Tokijo Japonijos lyderis pabrėžė, kad Vašingtone tikisi „glaudžiai koordinuoti ir sutarti“ su D. Trumpu dėl požiūrio į Šiaurės Korėjos klausimą.

Jis aiškiai išdėstė, ko reikėtų, kad birželio 12-osios viršūnių susitikimas Singapūre būtų sėkmingas: apčiuopiamos pažangos pažabojant Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų ir balistinių raketų programas, ir atsakymų apie Japonijos piliečius, kuriuos Pchenjanas pagrobė 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiuose.

Per praėjusį, balandžio mėnesį surengtą susitikimą su D. Trumpu jo valdose Floridoje, Sh. Abe gavo JAV prezidento pažadą per bet kokias derybas su Pchenjanu iškelti politiškai opų pagrobtųjų japonų klausimą.

Tačiau ši tema vargu ar yra prioritetas prezidentui, buvusiam verslininkui, kurio strategija atrodo nuolat kintanti.

Atrodo, kad D. Trumpui labiausiai rūpi galimybė tapti pirmuoju savo pareigas einančiu JAV prezidentu, surengusiu tiesiogines derybas su Kim valdančiosios dinastijos atžala.

Tuo tarpu Sh. Abe kol kas atrodo nepritampantis prie intensyvėjančios diplomatijos dėl Šiaurės Korėjos: D. Trumpas rengiasi susitikti su Kim Jong Unu, o Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas jau po du kartus susitiko su Šiaurės Korėjos lyderiu.

Japonija po Singapūro liks izoliuota?

Richardo Armitage`o, buvusio George`o W. Busho administracijos aukšto rango diplomato, nuomone, Tokijui iškilo reali grėsmė po D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo atsidurti nuošalyje.

„Absoliučiai turėtume neleisti nutrūkti ryšiui – Japonijos ir JAV saugumo ryšiui“, – naujienų agentūrai AFP sakė R. Armitage`as.

„Tai yra ir ilgą laiką buvo Kinijos ir Šiaurės Korėjos tikslas, ir negalime leisti, kad taip įvyktų. Tai būtų baisūs spąstai“, – pabrėžė jis.

D. Trumpas ir Sh. Abe atrodo bendraujantys draugiškai, bet per praėjusį jų susitikimą buvo pademonstruota, kad ši draugystė turi ribas, o ketvirtadienį ji gali sulaukti naujo išbandymo: be Šiaurės Korėjos abu lyderiai turi aptarti opų muitų klausimą.

Vašingtonas tvirtina, kad muitai buvo įvesti siekiant apsaugoti Amerikos darbininkus.

„Pabrėšiu, kad priemonės prekybai apriboti nepasitarnaus jokios šalies interesams“, – sakė Sh. Abe prieš išvykdamas į Vašingtoną.

Japonija vylėsi įtikinti JAV apsaugoti ją nuo naujų muitų plieno ir aliuminio importui, ir neslėpė kartaus nusivylimo, kai tos derybos žlugo.

Vyriausybė Tokijuje perspėjo dėl „sunkaus poveikio“, kurį JAV muitai gali padaryti dvišaliams ryšiams ir pasaulinei prekybos sistemai.

„JAV vyriausybės prekybos priemonės, kurių buvo imtasi motyvuojant šalies saugumo sumetimais, verčia mus nerimauti, kad jos gali sutrikdyti pasaulio rinką“, – pirmadienį žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Yoshihide Suga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių