Quantcast

D. Trumpas nurodė FTB atlikti tyrimą dėl lytiniais nusikaltimais įtariamo teisėjo

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį nurodė Federaliniam tyrimų biurui (FTB) atlikti naują tyrimą dėl įtariamo smurto, kuriuo yra kaltinamas jo pasirinktas kandidatas į Aukščiausiąjį Teismą Brettas Kavanaugh (Bretas Kavana).

Tuo metu Senatas nusprendė atidėti galutinį balsavimą dėl šio teisėjo paskyrimo, kol bus pateiktos tyrimo išvados.

Ketvirtadienį per visą dieną užsitęsusį svarstymą Senato teismų komitete viena universiteto profesorė kaltino B. Kavanaugh, kad per vieną vakarėlį 9-ame dešimtmetyje, kai jiedu buvo paaugliai, būsimasis teisėjas ją užgulė ir mėgino išprievartauti. Vis dėlto kitą dieną komitetas pritarė B. Kavanaugh kandidatūrai, jo narių balsams pasiskirsčius pagal partinę liniją.

Tačiau komitetui pirmininkaujantis respublikonas Chuckas Grassley (Čakas Graslis) galiausiai nusileido kai kurių komiteto narių ir išoriniam spaudimui: jis paskelbė prašysiantis D. Trumpo leisti atlikti naują tyrimą dėl kandidato praeities, bet perspėjo, kad šis procesas „privalo būti užbaigtas ne vėliau kaip per savaitę nuo šiandienos“.

B. Kavanaugh skyrimo procesas išprovokavo politinę audrą prieš lapkritį vyksiančius Kongreso rinkimus, per kuriuos respublikonai stengsis išsaugoti daugumą Atstovų Rūmuose ir Senate. Šis sąmyšis taip pat gali sužlugdyti D. Trumpo pastangas iki rinkimų užtikrinti konservatyvių pažiūrų teisėjų daugumą Aukščiausiajame Teisme.

Prezidentas, ne kartą kritikavęs demokratų priešinimąsi B. Kavanaugh paskyrimui kaip „sukčių darbą“, sutiko, kad būtų atliktas tyrimas.

„Nurodžiau FTB atlikti papildomą tyrimą, kad būtų atnaujinta medžiaga apie teisėją Kavanaugh. Kaip prašė Senatas, šis atnaujinimas turi būti riboto pobūdžio ir atliktas greičiau nei per savaitę“, – sakoma D. Trumpo pranešime.

Jis vėliau per „Twitter“ paskelbė tebepalaikąs B. Kavanaugh.

„Šį vakarą ką tik pradėjau mūsų 7-ąjį FTB tyrimą dėl teisėjo Bretto Kavanaugh. Vieną dieną jis bus pripažintas kaip išties puikus Jungtinių Valstijų Aukščiausiojo Teismo teisėjas!“ – sakoma prezidento žinutėje.

Grasinimas nukrypti nuo partijos linijos

D. Trumpo sprendimas atidėti galutinį balsavimą buvo priimtas, kai respublikonų senatorius Jeffas Flake'as (Džefas Fleikas) pagrasino nukrypti nuo partijos linijos dėl juodų debesų, kurie susitelkė virš B. Kavanaugh galvos.

Dėl netinkamo seksualinio elgesio padauginus alkoholio 53 metų teisėją apkaltino jau trys moterys. Kaltinimai B. Kavanaugh persekioja iš laikų, kai jis tebesimokė mokykloje ir universitete.

Demokratai reikalauja, kad šiuos kaltinimus įvertintų FTB, siekiant išsiaiškinti, ar B. Kavanaugh yra tinkamas kandidatas eiti Aukščiausiojo Teismo teisėjo pareigas.

Paskutinėmis minutėmis pasikeitusį J. Flake'o sprendimą buvo galima stebėti per nacionalinę televiziją, o procesą taip pat paženklino nuožmūs debatai bei protestai. Televizijos kameros užfiksavo, kaip kelios moterys, pasigavusios J. Flake'ą prie lifto, reikalavo, kad senatorius priešintųsi B. Kavanaugh paskyrimui.

„Ši šalis yra sudraskyta. Ir turime užtikrinti, kad atliekame tinkamą darbą“, – sakė Arizonos senatorius.

„Tarp daugumos žmonių tvyro abejonės, kad nesiėmėme visų reikalingų priemonių, kurių reikėtų imtis, siekiant užtikrinti, kad į šiuos kaltinimus būtų atsižvelgta, todėl tai yra šių pastangų esmė“, – pridūrė jis.

J. Flake'as susilaukė palaikymo iš kitos respublikonės – Lisos Murkowski (Lizos Murkovski), dvejojančios dėl savo sprendimo.

Kadangi respublikonai 100 vietų Senate turi minimalią 51 balsų daugumą, ši padėtis padidino spaudimą D. Trumpui įsakyti atlikti FTB tyrimą dėl B. Kavanaugh mestų kaltinimų.

Įtampa Kongrese

Respublikonams B. Kavanaugh nominacija yra itin svarbi, siekiant įtvirtinti konservatyvių pažiūrų teisėjų daugumą devynis narius turinčiame Aukščiausiajame Teisme.

D. Trumpas B. Kavanaugh pasiūlė vietoje į pensiją išėjusio teisėjo Anthony Kennedy (Entonio Kenedžio). Pastarasis ne vienerius metus buvo laikomas „svyruojančiu“ balsu tarp keturių konservatyvių ir keturių liberalių Aukščiausiojo Teismo teisėjų.

Dauguma konservatorių tikisi, kad B. Kavanaugh paskyrimas į Aukščiausiąjį Teismą nulems institucijos vertybinį poslinkį bei atšauks sprendimus dėl teisių į abortą apsaugos bei „pozityviosios diskriminacijos“ programų, kuriomis remiamos mažumos mokyklose bei darbe.

Kadangi šie klausimai yra labai opūs, preliminarus Senato teismų komiteto balsavimas tvyrant neįtikėtinai didelei įtampai. Kongrese susidūrė B. Kavanaugh šalininkai ir priešininkai, o protestuotojai prieškambariuose šaukė „artėja lapkritis!“ – turėdami omenyje tą mėnesį vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus.

„Nenusisuk nuo manęs! Pažiūrėk į mane ir pasakyk man, kad nėra svarbu tai, kas man nutiko, siekiant leisti tokiems žmonėms patekti į aukščiausią teismą šalyje!“ – J. Flake'ui šaukė viena verkianti moteris, senatoriui einant į komiteto posėdžio kambarį.

Komitetas balsavo griežtai pagal partijų liniją – 11 respublikonų narių parėmė B. Kavanaugh, o 10 demokratų balsavo prieš.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių