Quantcast

A. Cipras prisaikdintas Graikijos premjeru

  • Teksto dydis:

Graikijos parlamento rinkimus laimėjusios kairiųjų partijos „Syriza“ lyderis 40 metų Aleksis Cipras (Alexis Tsipras), pirmadienį prisaikdintas šalies premjeru, tapo jauniausiu šalies vyriausybės vadovu per 150 metų.

Prisaikdinimo ceremonija prasidėjo pirmadienį 14 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos) laiku, pranešė prezidentūra.

Kaip paprastai kaklaraiščio neryšintis, mėlyną švarką ir baltus marškinius vilkintis A.Cipras sulaužė dar vieną tradiciją – užuot davęs religinę priesaiką, jis prisiekė „visada tarnauti Graikijos žmonių interesams“.

Daugiau kaip 36 proc. balsų sekmadienio rinkimuose pelniusi A.Cipro vadovaujama „Syriza“ tapo Europoje pirmąja partija, kuri atvirai stojo prieš griežtą taupymą.

Kairieji ketina siekti, kad būtų peržiūrėtos multimijardinės ES ir TVF paramos sąlygos, kurios ir sukėlė, anot jų, „humanitarinę krizę“ Graikijoje.

Partijai „Syriza“ iki absoliučios daugumos parlamente, 151 vietos, pritrūko visai nedaug, bet trūkstamas dvi vietas leis užpildyti aljansas su maža nacionalistų partija „Nepriklausomi graikai“ (ANEL). Aljansui teks 162 vietos iš 300.

Ši koalicija jau laikoma ypatingąja, nes ją sudarančios dvi partijos sutaria tik vienu klausimu – jos abi yra prieš ES ir TVF paramos sąlygas, o kitose srityse menkai teturi bendra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių