Quantcast

Buvusi Ukrainos pilotė N. Savčenko kalėjime paskelbė bado streiką

  • Teksto dydis:

Garsi buvusi Ukrainos kariuomenės pilotė, laikoma kalėjime dėl įtariamo sąmokslo surengti ataką prieš parlamentą, trečiadienį sakė, kad protestuodama atsisako maisto ir vandens.

Nadija Savčenko pavadino save politine kaline ir sakė norinti protestuoti prieš tai, kas, jos nuomone, yra tyrėjų šantažas bei spaudimas.

N. Savčenko yra laikoma nuo kovo ir kaltinama planavusi ataką parlamente panaudojant rankines granatas bei automatinius ginklus. Ji kaltinimus atmeta kaip prezidento Petro Porošenkos bandymą atsikratyti įtakingos varžovės prieš kovą įvyksiančius prezidento rinkimus.

2014 metais N. Savčenko Ukrainoje tapo nacionaline didvyre, kai ją per mūšius Rytų Ukrainoje į nelaisvę paėmė Rusijos remiami separatistai ir ji atsidūrė Rusijos kalėjime.

2016 metais Rusija ją nuteisė už tai, kad ji veikė kaip dviejų rusų žurnalistų gyvybes nusinešusios minosvaidžių ugnies koreguotoja. Jai buvo paskirta 22 metų įkalinimo bausmė, bet, kilus tarptautiniam pasipiktinimui, netrukus ji buvo paleista. Kol buvo laikoma Rusijos kalėjime, ukrainietė irgi buvo paskelbusi bado streiką, dėl kurio jos sveikatos būklė buvo smarkiai pašlijusi.

Grįžusi į Ukrainą, kur buvo sutikta kaip didvyrė, N. Savčenko greit susipyko su P. Porošenka, kurio vyriausybę kaltino korupcija ir nekompetencija.

Ukrainos prokurorai apkaltino N. Savčenko sąmokslu surengti perversmą slapta susimokius su Rusijos remiamais separatistais. Kovo mėnesį, parlamentui panaikinus jos teisinę neliečiamybę, ji buvo sulaikyta.

N. Savčenko neigia kaltinimus ir sako, kad jos kalbos apie parlamento užpuolimą buvo „siurrealistinė politinė provokacija“ siekiant pajuokti vyriausybę, jos teigimu, nepateisinusią visuomenės vilčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ops

Ops portretas
Badauja? O gal leknejimo programa?

i

i portretas
tai juk musu geleles ir nekudo linkeviciaus geriausia drauge vos nepaaukojusi gyvenimo uz savo sali o dabar paskelbta teroriste gal gelele per vizita pagelbes tai su kuria glebiasciavosi

Anonimas

Anonimas portretas
Kur ES ir Amerikos protestai? Kur sankcijos Ukrainai? Pi.de.ra.sai, liaudis klausia jusu.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių