Quantcast

Buvęs FTB vadovas kaltina D. Trumpo administraciją jį apšmeižus

  • Teksto dydis:

Buvęs JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Jamesas Comey (Džeimsas Komis) ketvirtadienį duodamas parodymus Senato Žvalgybos komitete apkaltino prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administraciją po netikėto jo atleidimo iš pareigų apšmeižus jį ir visą instituciją, kuriai jis vadovavo.

„Tai buvo melas, aiškus ir paprastas (melas)“, – sakė J.Comey, kalbėdamas apie Baltųjų rūmų administracijos tvirtinimus, kad Federaliniam tyrimų biurui buvo prastai vadovaujama, o direktoriaus pareigas einant J.Comey, Biure tvyrojo netvarka ir agentai buvo praradę pasitikėjimą savo vadovu.

„Administracija nusprendė apšmeižti mane, o dar svarbiau – visą FTB“, – sakė J.Comey.

Jis taip pat pabrėžė, kad „jautėsi sutrikęs ir vis labiau nerimavo“, klausydamas vis kitokių D.Trumpo paaiškinimų, kodėl buvo nuspręsta jį atleisti iš FTB direktoriaus pareigų. Vienas tokių paaiškinimų buvo ir prezidento pareiškimas, kad dešimties metų kadencijai paskirtą J.Comey po ketverių metų darbo jis atleido galvodamas apie Rusiją.

„Jis ne kartą kartojo, kad aš dirbu gerai ir jis tikisi, kad pasiliksiu, – sakė J.Comey. – Taigi, sutrikau per televiziją išgirdęs, kad prezidentas man pasakė, jog iš tiesų atleido mane dėl Rusijos tyrimo“.

J.Comey senatoriams sakė, jog nusprendė, kad turi raštu fiksuoti viską, kas kalbama jo susitikimuose su D.Trumpu.

„Aš nuoširdžiau nerimavau, kad jis gali meluoti apie mūsų susitikimų pobūdį, todėl pamaniau, kad svarbu tai fiksuoti raštu, – kalbėjo buvęs FTB vadovas. – Žinojau, kad vieną dieną gali prireikti to, kas vyko, užrašų – ne tik tam, kad pats apsiginčiau, bet kad apginčiau ir FTB“.

D.Trumpas netikėtai atleido J. Comey gegužės 9 dieną. Prezidentas teigė esąs smarkiai nusivylęs, kad tęsiamas tyrimas dėl galimo jo rinkimų komandos narių susimokymo su Rusija, siekiant padidinti jo šansus įveikti varžovę demokratę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Susilaikė nuo vertinimo

Iš pareigų atleistas JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Jamesas Comey (Džeimsas Komis) ketvirtadienį duodamas parodymus Senato Žvalgybos komitete susilaikė nuo vertinimo, ar prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prašymus nutraukti tyrimą dėl jo buvusio patarėjo nacionalinio saugumo klausimais numanomų ryšių su Rusija galima laikyti trukdymu vykdyti teisingumą.

„Nemanau, kad galiu spręsti, ar mano pokalbis su prezidentu buvo bandymas trukdyti. Aš tai priėmiau kaip itin neraminantį dalyką“, – sakė J.Comey Senato Žvalgybos komiteto posėdyje, kuris buvo tiesiogiai transliuojamas per televiziją.

„Bet tai yra išvada, kurią, esu tikras, mėgins pagrįsti specialus prokuroras, sieksiantis išsiaiškinti ketinimus ir nustatyti, ar tai buvo trukdymas“, – pridūrė J.Comey, kalbėdamas apie nepriklausomą tyrėją, paskirtą vadovauti FTB tyrimui dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus.

Pasak J.Comey, nors prezidentas ragino nutraukti tyrimą dėl jo buvusio patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Michaelo Flynno (Maiklo Flino) ryšių su Rusija, niekas iš Baltųjų rūmų administracijos jo niekada neprašė nutraukti platesnio FTB tyrimo dėl to, ar kas nors iš D.Trumpo rinkimų komandos narių buvo susimokę su Rusija, siekiant paveikti rinkimų rezultatus.

Paklaustas, ar D.Trumpas pats to neprašė, J.Comey atsakė: „Ne, kiek suprantu, ne“.

Tačiau jis pažymėjo, kad prezidento žodžius dėl M.Flynno tyrimo suprato „kaip nurodymą“, D.Trumpui pareiškus: „Viliuosi, paliksi tai“.

„Jis yra Jungtinių Valstijų prezidentas, todėl jo pasakymą man akis į akį „Aš viliuosi“ supratau kaip jo pageidavimą, kad aš tai atlikčiau“, – kalbėjo J.Comey.

Pripažino nutekinęs žiniasklaidai savo užrašus

Iš pareigų atleistas JAV Federelinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Jamesas Comey (Džeimsas Komis) ketvirtadienį pripažino, kad pats nutekino savo asmeninius užrašus apie pokalbius su prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), nes norėjo, kad būtų greičiau paskirtas specialus prokuroras vadovauti tyrimui dėl Rusijos.

Duodamas parodymus Senato Žvalgybos komiteto posėdyje J.Comey sakė, jog po to, kai prezidentas gegužės 9 dieną jį atleido iš pareigų, jis paprašė savo draugo iš Kolumbijos universiteto Teisės mokyklos perduoti vienam žurnalistui jo užrašus apie pokalbius su D.Trumpu.

„Nepadariau to pats dėl įvairių priežasčių“, – sakė J.Comey Senato Žvalgybos komiteto posėdyje, kuris buvo tiesiogiai transliuojamas per televiziją.

„Tačiau paprašiau jo, nes pamaniau, jog tai galėtų paspartinti specialaus prokuroro paskyrimą“, – sakė J.Comey, turėdamas galvoje plačius įgaliojimus turintį nepriklausomą pareigūną, turintį ištirti, ar kas nors iš D.Trumpo rinkimų komandos narių buvo susimokęs su Rusija, siekiant paveikti prezidento rinkimų rezultatus.

Gegužės 16 dieną dienraštis 'The New York Times“ publikavo straipsnį apie J.Comey užrašus. Jau kitą dieną buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris (Robertas Miuleris) buvo paskirtas specialiuoju prokuroru, įgaliotu vadovauti tyrimui dėl Rusijos.

Neigia buvusio FTB vadovo parodymus

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) teisininkas ketvirtadienį paneigė buvusio Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovo Jameso Comey (Džeimso Komio) pareiškimus šalies vadovo atžvilgiu ir pareiškė, jog buvęs pareigūnas turi būti teisiamas dėl informacijos nutekinimo.

Marcas Kasowitzas (Markas Kasovitzas) teigė, jog prezidentas jokia forma ir turiniu „niekada nesakė ponui Comey „Man reikia lojalumo, tikiuosi lojalumo“, taip neigdamas vieną esminių D.Trumpo atleisto pareigūno kaltinimų.

Jis taip pat pareiškė, jog J.Comey turi būti teisiamas.

„Šiandien ponas Comey prisipažino, jog nutekino savo privilegijuotų pokalbių, vienas iš kurių buvo įslaptintas, užrašus savo draugams“, - teigė teisininkas.

„Paliekame tai atitinkamoms institucijoms spręsti, ar jo nutekinimai turi būti tiriami“, - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių