Quantcast

Buvę prezidentai, artimieji, draugai atsisveikino su B. Bush

  • Teksto dydis:

Buvę prezidentai, artimieji ir draugai šeštadienį per laidotuves Teksase atsisveikino su buvusia Amerikos pirmąja ponia ir vienos iškiliausių JAV politinių dinastijų matriarche Barbara Bush (Barbara Buš).

B. Bush – 41-ojo JAV prezidento žmona ir 43-iojo motina – mirė antradienį savo namuose Teksaso valstijoje. Jai buvo 92 metai. Velionė prisimenama kaip draugiška, sąmojinga ir stipri moteris.

Privačioje laidotuvių ceremonijoje Hjustono Šv. Martyno episkopalinėje bažnyčioje dalyvavo keturi buvę Amerikos prezidentai: Barbaros vyras George'as H.W. Bushas (Džordžas H. V. Bušas), su kuriuo ji išgyveno 73 metus, bei jų sūnus George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas), taip pat Billas Clintonas (Bilas Kintonas) ir Barackas Obama (Barakas Obama).

Tarp dalyvių buvo ir dabartinė pirmoji ponia Melania Trump (Melanija Tramp). Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ceremonijoje nedalyvavo, kad, pasak Baltųjų rūmų, „būtų išvengta nesklandumų dėl sustiprintų apsaugos priemonių“.

„Savo mintimis ir maldomis esu su visa Bushų šeima," – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas, kuris sakė planuojantis stebėti laidotuvių ceremoniją.

Visuomenė su pašarvota velione galėjo atsisveikinti penktadienį.

„Barbara Bush pripildė mūsų gyvenimą juoko ir džiaugsmo“, – per laidotuvių pamaldas sakė jos sūnus Jebas (Džebas), buvęs Floridos gubernatorius ir kandidatas į prezidentus.

„Ji buvo mūsų mokytoja ir pavyzdys, kaip reikia gyventi prasmingą gyvenimą, – sakė jis. – Mama padėdavo mums ištverti sunkius laikus su pastovia, pasitikėjimą keliančia, besąlygiška, bet griežta meile.“

„Stipri, linksma ir pasibaranti“

Dirbtiniais perlais, kuriuos savo kalboje paminėjo Jebas, ir kandžiais komentarais apie gyvenimą Vašingtone ir už jo ribų garsėjusi B. Bush daugeliu atžvilgių buvo populiaresnė tarp paprastų amerikiečių nei jos aukštas pareigas užėmę vyras ir sūnūs.

Su tuomet dar tik būsimu sutuoktiniu ji susipažino būdama 16-metė: Barbara buvo moksleivė, o George'as H. W. Bushas mokėsi elitinėje, studijoms universitete rengiančioje mokykloje Masačusetse. Jie susituokė 1945 metais, per jo atostogas po karo metų tarnybos kariniame jūrų laivyne. Pora susilaukė šešių vaikų.

1989–1993 metais būdama pirmoji šalies ponia ji rūpinosi visuotinio raštingumo klausimu ir įsteigė šeimų raštingumo rėmimo fondą.

B. Bush pateko į istoriją kaip viena iš dviejų moterų, buvusių JAV prezidentų žmonomis ir motinomis. Pirmoji buvo 1818 metais mirusi Abigail Adams.

„Ji buvo sumani, stipri, linksma ir pasibaranti“, – sakė Susan Baker (Sjuzan Beiker), G. H.W. Busho valstybės sekretoriaus ir administracijos vadovo Jameso Bakerio (Džeimso Beikerio) žmona.

„Ji buvo nuostabi ir nesavanaudiška savo mylimo vyro George'o kompanionė. Nuostabu, kaip ji tvarkė triukšmingą savo namų ūkį 29 namuose 17-oje miestų“, – savo kalboje sakė S. Baker.

2009-aisiais B. Bush buvo atlikta širdies operacija. Praeityje ji buvo gydoma dėl skydliaukės veiklos sutrikimų išsivystančios Bazedovo ligos. Paskutinėmis dienomis ji buvo slaugoma namuose.

B. Bush gedi penki vaikai, 17 vaikaičių ir septyni provaikaičiai.

Šeštasis jos vaikas, duktė Pauline Robinson (Polin Robinson), vaikystėje mirė nuo leukemijos.

B. Bush turėjo būti palaidota George'o Busho prezidentinės bibliotekos teritorijoje Koledž Steišene Teksase.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas

vartotojas portretas
tokia makabriskai atrodo laidotuviu ceremonija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių