Quantcast

Briuselyje – protestas prieš laisvosios prekybos sutartį

  • Teksto dydis:

Apie tūkstantis ūkininkų ir profsąjungų aktyvistų penktadienį surengė protestą Briuselyje prieš derybas dėl planų įkurti transatlantinę laisvosios prekybos zoną, kuri, kaip jie baiminasi, sudarys sąlygas didžiosioms tarptautinėms korporacijoms išstumti smulkesnius varžovus.

Demonstrantai apsupo pagrindinius Europos Sąjungos (ES) pastatus Briuselio centre, o policijai uždarius kai kurias gatves sutriko eismas.

Protestas, kuriame taip pat dalyvavo įvairios žaliųjų organizacijos, o ūkininkai atvarė savo traktorius, turėjo sutapti su ES viršūnių susitikimo antrąja diena, tačiau tas renginys buvo užbaigtas vėlai ketvirtadienį.

Paprastai judrioje sankryžoje prie įspūdingo Europos Komisijos pastato demonstrantais degino ES lyderių atvaizdus, prižiūrimi gausių policijos pajėgų, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Policija apsupo ES institucijų būstinių kvartalą Schumano (Šumano) rajone, todėl vienoje iš judriausių Briuselio vietų susidarė didžiulės eismo spūstys.

„Linksmų Kalėdų ir laimingo Taupymo“, – skelbė transparantas, protestuotojų pakabintas ant naujojo Europos Tarybos pastato.

Naujienų agentūra „Belga“ nurodė, kad demonstrantų buvo apie tūkstantį, o ūkininkai atvėrė apie 30 traktorių.

Vašingtonas ir Briuselis siekia pasirašyti Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TPIP) sutartį iki 2015 metų pabaigos, sukurdami didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos zoną.

ES lyderiai per viršūnių susitikimą dar kartą patvirtino sieksiantys šio tikslo.

TPIP šalininkai sako, kad ši sutartis taptų didele paskata ekonomikos plėtrai, bet Europoje daugelis baiminasi, kad ji smogs maisto kokybės standartams ir susilpnins vartotojų teisių saugiklius, tuo pačiu suteikdama JAV verslui per didelių galimybių spausti ES vyriausybes jų piliečių nenaudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių