Quantcast

Briuselyje 45 tūkst. žmonių susirinko pareikšti paramos katalonams

  • Teksto dydis:

Briuselyje ketvirtadienį maždaug 45 tūkst. žmonių susirinko pareikšti paramos atstatydintam Katalonijos vadovui Carlesui Puigdemont'ui (Karlesui Pudžemonui) ir paraginti Europos Sąjungą palaikyti šio Ispanijos regiono siekį atsiskirti, pranešė Belgijos policija.

Žygiuodami pro ES būstinę, demonstracijos dalyviai skandavo „Europa, atsibusk!“ ir laikė mėlynos, geltonos ir raudonos spalvų Katalonijos separatistų vėliavas „Estelada“.

„Mes negalim palikti savo prezidento, kuris čia yra tremtyje, – sakė 59 metų protestuotojas Antoni Llenas (Antonis Ljenas), apsigobęs tokia vėliava pečius. – Mes čia esame tam, kad tęstume kovą už mūsų nepriklausomybę ir paprašytume išlaisvinti mūsų politinius kalinius.“

„Oficialūs duomenys apie prokatalonišką demonstraciją Briuselyje: 45 tūkst. protestuotojų“, – rašoma Briuselio policijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Pasak policijos, renginio organizatorių skaičiavimais, į demonstraciją turėjo susirinkti maždaug 20 tūkst. žmonių.

Kaip pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas, eitynės prasidėjo taikiai.

C. Puigdemontas ir dar keturi buvę ministrai lapkritį pabėgo iš Katalonijos į Briuselį, kai po spalį surengto referendumo dėl šiaurės rytinio regiono nepriklausomybės Ispanija juos apkaltino antivyriausybine agitacija, maišto kurstymu ir valstybės lėšų švaistymu.

Pirmadienį Ispanijos vyriausybė atšaukė šiam penketui išduotą Europos arešto orderį, tačiau C. Puigdemontas sakė ketinantis kol kas likti Belgijos sostinėje, kadangi grįžęs į gruodžio 21-ąją Katalonijoje vyksiančius rinkimus jis gali būti suimtas.

Protestuotojai į Briuselį atvyko daugybe autobusų ir kemperių su ispaniškais registracijos numeriais. Prieš demonstraciją, kuri turėjo prasidėti 11 val. 30 min. vietos (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku, jie rinkosi Belgijos penkiasdešimtmečio parke.

Demonstracijos, kurioje dalyvavo ir šeimų su vaikais, dalyviai žygiavo gerai nusiteikę, nepaisant gana vėsaus oro ir lietaus.

Jų maršrutas ėjo pro Europos Komisijos būstinę ir turėjo pasibaigti tarp Europos Tarybos ir Europos Parlamento esančioje aikštėje.

ES tvirtai palaiko Ispanijos vyriausybės poziciją Katalonijos klausimu ir sako, kad jį, kaip vidaus problemą, turi spręsti Madridas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saulius

saulius portretas
laikė mėlynos, geltonos ir raudonos spalvų Katalonijos separatistų vėliavas „Estelada“SEPARATISTU?kuo sita tauta taip nusikalto briuseliu klapciukams lithujams kad sitaip vadina nepriklausomybes siekiancius zmones,musu blolzudziu gaujos buvo separatistai,kodel miskinius bandytus nevadinate separatistais,katalonai visiskai beginkem priemonem kovoja o ne zudo koloboravusius kataloniecius miskuose pasislepe
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių