Quantcast

Britų žvalgyba: „Huawei“ keliamas pavojus – suvaldomas

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos žvalgyba padarė išvadą, kad saugumo rizika dėl Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ pagamintos įrangos naudojimo gali būti suvaldyta, pirmadienį rašo dienraštis „Financial Times“.

Leidinys cituoja du neįvardytus šaltinius, sakiusius, kad Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NCSC) įžvelgia galimybių apriboti pavojų, kylantį naudojant „Huawei“ įrangą būsimuosiuose 5G tinkluose.

„Huwei“ yra šio naujos karto mobiliojo interneto ryšio, pasižyminčia itin didele duomenų siuntimo sparta, įrangos gamybos lyderė, bet kai kurios šalys nuogąstauja, kad kinų bendrovės produktai gali atverti Pekinui prieigą prie jautrių ryšių ir kritiškai svarbios infrastruktūros.

Jungtinės Valstijos stengiasi įtikinti savo sąjungininkes uždrausti naudoti „Huawei“ įranga, bet Jungtinės Karalystės, kuri yra itin svarbi Vašingtono partnerė renkant žvalgybos duomenis, sprendimas gali pakirsti šias pastangas.

„Kitos valstybės gali argumentuoti, jog jeigu britai įsitikinę (pajėgsiantys) sumažinti grėsmes nacionaliniam saugumui, tuomet jos irgi gali užtikrinti savo visuomenę ir JAV administraciją, kad veikia apgalvotai, toliau leisdamos savo telekomunikacijų tarnyboms naudoti kiniškus komponentus“, – sakė vienas šaltinis, cituojamas „Financial Times“.

Komentuodamas FT pranešimą vienas NCSC atstovė sakė, kad „Nacionalinis kibernetinio saugumo centro pareiga – užtikrinti JK tinklų saugumą“, ir pridūrė, kad ši tarnyba pasižymi „unikaliomis galimybėmis vykdyti priežiūrą, taip pat „Huawei“ inžinerinio ir kibernetinio saugumo išmanymu“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas (Geng Šuangas) sakė, kad Pekinas tikisi, jog Britanija „išlaikys savo atvirumą ir priiminės išmintingus sprendimus, remdamasi savo pačios interesais“.

Kilus susirūpinimų dėl saugumo Jungtinės Valstijos ir Australija uždraudė naudoti „Huawei“ savo būsimuose 5G tinkluose.

Naujoji Zelandija taip pat uždraudė savo didžiausiai ryšių bendrovei naudoti „Huawei“ technologijas naujos kartos ryšio tinkle, o Čekija, kaip pranešama, pašalino kinų įmonę iš 20 mln. eurų vertės viešojo konkurso mokesčių portalui sukurti.

Gruodį Britanijos didžiausia mobiliojo ryšio tiekėja BT paskelbė pašalinsianti iš savo 4G tinklo „Huawei“ įrangą, vienai žvalgybos tarnybai nustačius, kad šios įmonės technologijos kelia pavojų saugumui.

Tuo metu JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pareiške, kad Jungtinėms Valstijoms būtų sunku plėtoti partnerystę su šalimis, diegiančiomis „Huawei“ įrangą prie „svarbių Amerikos sistemų“. Tačiau Pekinas šiuo kaltinimus vadina „nepagrįstais“.

„Huawei“, kuri antroji pagal dydį išmaniųjų telefonų gamintoja pasaulyje, viena aukšto rango administracijos darbuotoja neseniai buvo areštuota Kanadoje įtariant JAV sankcijų Iranui pažeidimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių