Quantcast

Th. May atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) trečiadienį 306 balsais prieš 325 atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo, inicijuotą išvakarėse parlamento nariams triuškinama balsų persvara atmetus jos suderėtą susitarimą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, pranešė britų transliuotojas BBC.

Balsavimas buvo surengtas opozicinės Leiboristų partijos lyderio Jeremy Corbyno (Džeremio Korbino) iniciatyva.

Trečiadienio balsavimą dėl nepasitikėjimo Th. May vyriausybei laimėjus 19 balsų persvara pavyks išvengti pirmalaikių rinkimų.

Iškart po balsavimo premjerė pakvietė opozicijos lyderius į derybas dėl „Brexit“.

„Norėčiau pakviesti parlamentinių partijų lyderius susitikti su manimi asmeniškai ir norėčiau pradėti šiuos susitikimus šįvakar“, – parlamente paskelbė Th. May.

Pagal 2011 metais priimtą Fiksuoto parlamento įgaliojimų laiko aktą, jei vyriausybė pralaimi balsavimą, prasideda dviejų savaičių trukmės procesas, galintis atvesti prie naujų rinkimų. 

Pralaimėjimo atveju vyriausybė turi per 14 dienų atgauti Bendruomenių Rūmų pasitikėjimą. Dėl to rengiamas balsavimas, per kurį palaikymą vyriausybei turi pareikšti dauguma įstatymų leidėjų.

Nesėkmės atveju J. Corbynas teoriškai gali bandyti sudaryti koaliciją su kitomis opozicinėmis partijomis ir mėginti formuoti vyriausybę.  

Jei dabartinės sudėties Bendruomenių Rūmams nepavyktų suformuoti jokios alternatyvios vyriausybės, parlamentas būtų automatiškai paleistas ir skelbiami rinkimai.

Th. May vadovauja mažumos vyriausybei, kuriai minimalią daugumą parlamente užtikrina Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP). 

Ankstesni balsavimai

Nuo 1900 metų buvo tik trys atvejai, kai vyriausybė pralaimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo: dukart 1924-aisiais ir kartą – 1979 metais. 

1979 metais ministro pirmininko Jimo Callaghano (Džimo Kalagano) leiboristų vyriausybė pralaimėjo opozicijos inicijuotą balsavimą vos vieno balso skirtumu: 311 balsų prieš 310. 

J. Callaghanas iškart sušaukė visuotinius rinkimus, atvedusius į valdžią konservatorius su Margaret Thatcher (Margaret Tečer) priešakyje. Valdžioje konservatoriai išbuvo 18 metų.

Vėliausia iniciatyva balsuoti dėl nepasitikėjimo vyriausybe Bendruomenių Rūmuose buvo pateikta 1993 metais, audringu Britanijos ir Europos Sąjungos santykių laikotarpiu.

Tąsyk konservatorių premjero Johno Majoro (Džono Meidžoro) vyriausybė inicijavo balsavimą dėl pasitikėjimo, pralaimėjusi balsavimą dėl Mastrichto sutarties, kuria Europos ekonominės bendrijos pagrindu buvo sukurta  Europos Sąjunga. 

J. Majoro vyriausybė laimėjo tą balsavimą – už tai, kad jai būtų pareikštas nepasitikėjimas, pasisakė 299 įstatymų leidėjai, o prieš balsavo 339.  

Premjerės turimas palaikymas

Th. May, po „Brexit“ referendumo prie vyriausybės vairo pakeitusi Davidą Cameroną (Deividą Kameroną), 2017 metų birželį sušaukė pirmalaikius rinkimus, siekdama sustiprinti savo pozicijas vykstant deryboms su Briuseliu. Tačiau ši iniciatyva atsigręžė prieš ją – Th. May prarado daugumą parlamente.

Dabar konservatoriai Bendruomenių Rūmuose turi 316 vietų – keturiomis mažiau nei reikia daugumai. DUP, su kuria konservatoriai yra pasirašę susitarimą dėl paramos, turi dešimt vietų.  

Už „Brexit“ pasisakanti DUP leido suprasti, kad nepritaria išstojimo iš ES sutarčiai, bet nori suteikti konservatorių vyriausybei šansą parengti geresnį susitarimą. 

„Brexit“ uoliai palaikantys įstatymų leidėjai konservatoriai gruodį inicijavo partinį balsavimą dėl pasitikėjimo Th. May, kurį premjerė laimėjo 200 balsų prieš 117. 

Tačiau po antradienio balsavimas, per kurį Brexit“ sutartį Bendruomenių Rūmai atmetė 432 balsais prieš 202, Th. May atvėrė kelią J. Corbynui pamėginti inicijuoti interpeliaciją.

„Turime pasitikrinti, ar ši vyriausybė tebeturi Rūmų pasitikėjimą. Tikiu, kad turi“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jūratei

Jūratei portretas
Na, jau atstokit nuo tų rusų. Dar pasakykit, kad jie kalti dėl britų išstojimo iš ES. Nejuokinkit. Bijot, kad dalis lietuvių, šalies patriotų, nebegalės išvykti ten.

Juratei

Juratei portretas
Psichologo, psichiatro pagalba suaugusiems +370 656 97046

NA NA

NA NA  portretas
Balsavimas dėl nepasitikėjimo MAY ,reikškia ,kad šitai žydelkaitei nepasisekė apsukti Britų Parlamento ,ilgai ji išlaikė Britus apgaulėje ,prie Briuselio komunistinio kubilo ,sėkmės ,vieniems pradžia kitiems ,,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių