Quantcast

Britanija surengs istorinį referendumą: ar šalis pasiliks ES?

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos referendume, kurį ketinama surengti iki 2017 metų pabaigos, rinkėjų bus prašoma atsakyti į klausimą: „Ar Jungtinė Karalystė turėtų likti Europos Sąjungos nare?“

Tai ketvirtadienį paskelbė šalies vyriausybė.

Referendumo klausimo formuluotė pateikiama įstatymo projekte dėl plebiscito organizavimo, kurį ketvirtadienį parlamentui pateiks premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) centro dešiniųjų vyriausybė.

„Tai atvers kelią Britanijos žmonėms pirmą kartą per 40 metų tarti savo žodį dėl mūsų vietos ES“, - sakė šaltinis D.Camerono biure.

„Klausimas aiškus. Rinkėjai spręs, pasilikti ar pasitraukti“, - pridūrė jis.

Šį mėnesį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose netikėtai daugumą užsitikrinęs premjeras sakė, jog tikisi, kad įstatymo projektas bus priimtas „itin greitai“, ir neatmetė galimybės referendumą surengti jau ateinančiais metais.

Šių metų viešosios nuomonės apklausos rodo, kad už pasilikimą Bendrijoje pasisako 37-49 proc. britų, ir šis skaičius beveik visose apklausose yra didesnis už norinčiųjų pasitraukti, kurių yra 34-44 procentai.

Referendumo klausimo formuluotė paskelbta D.Cameronui rengiantis ketvirtadienį ir penktadienį aplankyti kelias Europos šalių sostines, kur jis ragins imtis reformų 28 valstybes vienijančioje Bendrijoje, visų pirma mažinant biurokratiją ir socialinę paramą migrantams.

Premjeras yra sakęs, jog agituos už Britanijos pasilikimą ES, jei bus pritarta jo reikalavimams dėl reformų.

Euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage'as (Naidželas Fareidžas) sakė, kad dėl tokios referendumo klausimo formuluotės pasitraukimo iš ES šalininkų stovykla atsidūrė nepalankioje padėtyje, ir kaltino premjerą, kad jis nėra rimtai nusiteikęs siekti reformų.

„Tai, kad D.Cameronas pasirinko proeuropinei pusei skirti pozityvų „taip“ rodo, kad jo derybos tėra akių dūmimas“, - sakė N.Farage'as, kurio partija turi vos vieną vietą parlamente, tačiau yra populiari tarp britų dėl savo reikalavimų smarkiai apriboti imigraciją.

„Jis jau nusprendė, kaip norėtų, kad būtų duotas atsakymas“, - pridūrė UKIP lyderis.

D.Cameronas, kuris viliasi iki Europos Vadovų Tarybos susitikimo pasikalbėti su visais ES lyderiais, ketvirtadienį susitiks pietų su Nyderlandų premjeru Marku Rutte (Marku Rute), o vėliau vakarieniaus su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu).

Penktadienį britų vyriausybės vadovas vyks į Varšuvą derybų su premjere Ewa Kopacz (Eva Kopač), o vėliau Berlyne susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

Anksčiau šią savaitę britų vyriausybė paskelbė, kad referendume galės balsuoti 18 metų ir vyresni šalies piliečiai, taip pat Jungtinės Karalystės gyventojai, atvykę iš Airijos ir Tautų Sandraugos šalių.

Tačiau dauguma ES šalių piliečių, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje, referendume dalyvauti negalės, nors turi teisę balsuoti vietos rinkimuose ir galėjo dalyvauti pernai Škotijoje vykusiame plebiscite dėl regiono nepriklausomybės.

Prancūzija: referendumas labai rizikingas

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas (Loranas Fabiusas) pareiškė, kad Didžiosios Britanijos numatytas referendumas dėl narystės Europos Sąjungoje yra „labai rizikingas“.

Tai Prancūzijos diplomatijos vadovas sakė prieš vėliau ketvirtadienį įvyksiantį britų premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) vizitą Paryžiuje.

D.Cameronas lankosi Europos šalių sostinėse, ragindamas imtis reformų 28 valstybes vienijančioje Bendrijoje, visų pirma mažinant biurokratiją ir socialinę paramą migrantams.

Premjeras yra sakęs, jog per referendumo kampaniją agituos už Britanijos pasilikimą ES, jei bus pritarta jo reikalavimams dėl reformų.

„Išklausysime jį ir pamatysime, ką jis siūlo“, - sakė L.Fabiusas.

„Jis pradėjo šį referendumo projektą, tai labai rizikinga. Viliamės, kad Britanija liks Europos Sąjungoje, nors ir esama dalykų, kuriuos reikėtų gerinti“, - sakė Prancūzijos diplomatijos vadovas.

Pasak jo, Paryžius pasisako už tai, kad būtų supaprastintas Bendrijos funkcionavimas.

„Tačiau sakydami „taip“ Sąjungos tobulinimui, negalime sutikti, kad ji subyrėtų“, - pabrėžė L.Fabiusas.

Ph. Hammondas: ES turi pataisyti sutartis

Didžiajai Britanijai, kuri siekia, kad būtų peržiūrėtos jos narystės Europos Sąjungoje sąlygos, reikia, kad Bendrija sutiktų pataisyti savo steigimo sutartis, ketvirtadienį pareiškė užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas).

Jis pažymėjo, jog Londonui reikia substantyvaus susitarimo, kad įtikintų rinkėjus, jog šalis turėtų pasilikti ES.

„Jei mūsų partneriai su mumis nesutiks, nedirbs su mumis, kad būtų parengtas toks paketas, tuomet nieko neatmetame“, - sakė Ph.Hammondas BBC radijui.

„Patarimas, kurį gauname, yra toks, kad mums reikės keisti Sutartį“, - aiškino jis.

Britanijos vyriausybės vadovas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) ketvirtadienį išvyksta į dviejų dienų kelionę po Europos šalių sostines, kur mėgins įtikinti ES lyderius pritarti jo reformų planui.

Britų premjeras žadėjo, kad Britanijos ir ES ryšiai bus peržiūrėti iki numatyto referendumo dėl šalies narystės bloke, kurį ketinama surengti iki 2017 metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių