Quantcast

Britanijos karališkoji šeima lankosi Lenkijoje

  • Teksto dydis:

Kembridžo kunigaikštis ir kunigaikštienė Lenkijoje sveikinosi su žmonėmis ir dalino autografus, pirmadienį pradėdami dviejų šalių draugišką kelionę, kurios tikslas pabrėžti draugiškus Europos Sąjungą paliekančios Britanijos ryšius su ES.

Iš Varšuvos oro uosto automobilių kortežas juos atvežė iki prezidentūros rūmų, kur jie susitiko priešpiečių su prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda) ir pirmąją šalies ponia Agata Kornhauser-Duda (Agata Kornhauzer-Duda) bei apsilankė rūmų soduose. Po priešpiečių karališkoji pora pasivaikščiojo prie rūmų kur juos pasitiko didelė minia žmonių mojuojančių Britanijos ir Lenkijos vėliavomis

Per vėliau surengtą iškilmingą priėmimą Lazenkų parke Williamas stovėdamas išklausė abiejų šalių nacionalinių himnų ir lenkiškai palinkėjo visiems gero vakaro.

„Mes Jungtinėje Karalystėje nepaprastai vertiname savo ryšius su Lenkija“, – princas sakė svečiams.

Ši kelionė į Lenkiją ir Vokietiją oficialiai nesiejama su Britanijos ir ES diplomatiniais ryšiais, bet britų žiniasklaida jį vadina „Brexit“ diplomatijos turu“.

Netikėtas Londono sprendimas pasitraukti iš Europos Sąjungos Lenkijoje yra itin opus klausimas. Britanijoje gyvenantys beveik milijonas lenkų yra didžiausia atvykėlių iš ES mažumos bendruomenė, o jos ateitis po „Brexit“ vis dar nėra aiški.

„Šiandien galima labai džiaugtis mūsų šiltais ryšiais... Lenkų kalba dabar yra antroji labiausiai vartojama kalba Jungtinėje Karalystėje; auga ištisa jaunimo karta, kuri jaučiasi esanti tik tiek britiška, tiek lenkiška, – pabrėžė princas Williamas. – Tokie ryšiai – diplomatiniai, kariniai, kultūriniai – suteikia didelį pažadą ir galimybių ateičiai.“

Į pirmąjį oficialų vizitą į Lenkiją, karališkoji pora pasiėmė ir savo vaikus princą George'ą (Džordžą), kuriam šeštadienį sukaks ketveri, ir dvimetę princesę Charlottę (Šarlotę). Tikimasi, kad vaikai pritrauks daug dėmesio šioje kelionėje, kurią Britanijos žiniasklaida vadina mėginimų suminkštinti Britanijos „Brexit“ diplomatiją. Varšuvos Belvederio rūmuose, kuriuose apgyvendinta karališkoji šeima, buvo įrengta vaikų žaidimų aikštelė.

Atskridusi kunigaikštienė vilkėjo Alexander'o McQueeno (Aleksandro Makvino) baltą sijoną ir švarkelį, ant rankų ji laikė dukrelę princesę Charlottę aprengtą rausva gėlėta suknele be rankovių. Princas Williamas (Viljamas) vilkėjo tamsų fraką, o princas George'as šortus ir marškinėlius.

L.Walesa, Holokaustas ir „Airbus“

Pirmadienį karališkoji pora taip pat aplankė Varšuvos sukilimo muziejų.

Antradienį Williamas ir Kate keliaus į prie Baltijos jūros esantį Gdanską, taip pat aplankys netoli šio miesto veikusią Štuthofo nacių koncentracijos stovyklą.

Gdanske jiedu pabuvos Europos solidarumo centro muziejuje, pasakojančiame apie prodemokratinį „Solidarumo“ judėjimą, vienintelę laisvą profesinę sąjungą sovietiniame bloke.

Karališkoji pora ketina susitikti su Lenkijos laisvės ikona Lechu Walesa (Lechu Valensa) – buvusiu „Solidarumo“ lyderiu, Nobelio premijos laureatu ir pirmuoju demokratiškai išrinktu šalies prezidentu.

Williamas ir Kate taip pat turėjo progą susipažinti su moderniąja Lenkija per susitikimą su jaunais šalies verslininkais, pirmadienį surengtą vieno Varšuvos dangoraižio viršuje.

Planuojama, kad Kembridžo kunigaikštis ir kunigaikštienė aplankys Gdanske esančią naują Williamo Shakespeare'o (Viljamo Šekspyro) teatrą, kur susitiks su aktoriais, vilkinčiai Britanijos karalienės Elzbietos I laikų kostiumus.

Trečiadienį jiedu išvyks į Vokietiją, kur princas Williamas, turintis sraigtasparnio piloto kvalifikaciją, aplankys aviacijos milžinės „Airbus“ mokymų centrą ir lainerių „Airbus A320“ surinkimo liniją.

Be to, pora aplankys Holokausto muziejų ir dalyvaus iškilmingame priėmime Didžiosios Britanijos ambasadoriaus rezidencijoje Berlyne.


Šiame straipsnyje: WilliamasprincasLenkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

J_V

J_V portretas
Kodel ne i Vilniu! Isizeidziau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių