Quantcast

Britanijos premjerė nesitaikstys su pastangomis blokuoti „Brexit“

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) perspėjo proeuropietiškų pažiūrų įstatymų leidėjus, kad „netoleruos“ jų pastangų užblokuoti išstojimo iš Europos Sąjungos procesą manevrais parlamente, sakoma penktadienį dienraščio „Daily Telegraph“ paskelbtame vyriausybės vadovės straipsnyje.

Briuselyje atsinaujinus „Brexit“ deryboms Th. May stengiasi susigrąžinti autoritetą, iškilus pavojui, kad jos partijoje gali kilti maištas po chaotiškos savaitės, kai dėl atskirų skandalų iš postų pasitraukė du jos ministrai.

Šiuo metu parlamentas nagrinėja svarbų įstatymo projektą, turintį perkelti galiojančių ES direktyvų nuostatas į nacionalinę teisę, kad po „Brexit“ nekiltų teisinis chaosas. Šiuo metu yra užregistruota daug siūlomų šio įstatymo pakeitimų.

„Pasitraukimo iš ES įstatymas yra reikšmingiausias teisės aktas, (svarstomas) šio parlamento, nes jis yra fundamentalus pastangoms užtikrinti sklandų ir tvarkingą „Brexit“, – rašė Th. May.

„Tais atvejais, kai parlamento nariai mano galį pagerinti įstatymą, ši vyriausybė juos išklausys, – pridūrė ji. – Tačiau netoleruosime jokios stovyklos pastangų mėginti pasinaudoti šio įstatymo taisymo procesu kaip mechanizmu, turinčiu užblokuoti Britanijos žmonių demokratinius norus, mėginant sulėtinti arba sustabdyti mūsų pasitraukimą iš Europos Sąjungos.“

Tuo tarpu buvęs Jungtinės Karalystės ambasadorius prie ES, padėjęs parengti Europos Sąjungos sutarties 50-ąjį straipsnį – Bendrijos narių išstojimo teisinį mechanizmą, penktadienį tvirtino, kad šis procesas dar gali būti atšauktas.

„Galime persigalvoti bet kuriuo šio proceso etapu“, – diplomatas Johnas Kerras (Džonas Keras) sakė per vieną renginį Londone, organizuotą proeuropietiškos organizacijos „Atviroji Britanija“ (Open Britain).

„Iš tikrųjų šalis yra laisva rinktis, kaip toliau elgtis. Aiškėjant naujiems faktams, žmonės linkę laikytis kitokio požiūrio, – pabrėžė jis. – Ir 50-ajame straipsnyje nėra nieko, kas juos stabdytų.“

Th. May savo ruožtu atmetė šiuos pareiškimus. „Šio istorinio teisės akto pirmame puslapyje bus juodu ant balto parašyta: Jungtinė Karalystė paliks ES 2019 m. kovo 29 d., 23 val. Grinvičo laiku.“

Šią savaitę vykstantis derybų ratas truks tik dvi, o ne keturias dienas. Pasak šaltinių, ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) ir Britanijos komandos vadovas Davidas Davisas (Deividas Deivisas) planavo susitikti tik penktadienį ryte prieš vėliau įvyksiančią spaudos konferenciją.

Nepriimta jokių sprendimų

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas dėl „Brexit“ Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) sako, kad naujausio derybų etapo metu nepriimta jokių reikšmingų sprendimų.

M. Barnier penktadienį sakė, kad per dvi dienas trukusias derybas siekta išsamiau aptarti sudėtingus problemas, pavyzdžiui, pinigų suma, kurią Britanija privalės sumokėti ES, ir sausumos sienos su Airijos Respublika klausimas.

Anot M. Barnier, sprendžiant ES šalyse gyvenančių britų ir Britanijoje gyventančių Bendrijos piliečių teisių klausimą „pamažu judama pirmyn“, tačiau išlieka keblumų.

Vyriausiasis derybininkas pabrėžė, kad Britanijos premjerės Theresos May (Terezos Mei) pažadus, jog prieš išstodama iš ES Britanija sumokės savo skolas, būtina paversti konkrečiais įsipareigojimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jeigu

jeigu portretas
cia kaip tam anekdote jeigu moteris pasake kad skris i menuli tai tu jos neperkalbesi ji vistiek sakys kad skris nesvarbu koks bus rezultatas vistiek jinai skris

tai

tai portretas
matosi is grobuonisko brites fizionomijos patys su jav uzkure europine /pekla/ o dabar mauna i /krumus/ atseit pasisiuskit su pabegeliais ir /vienybe/ kuri dalinama ne po lygiai ir po sia /skraiste/ slepiasi tikrieji politiniai ir kariniai tikslau kur zmogus lieka uzspestas i /kampa/ ir neveltui kyla karai ir teroro pasipriesinimai kurie isauga i karinius veiksmus ir kalti d. valstybiu arogantiska irciniska valdzia tarpusavy nerandantys dialogo ir viska sprendziantys savanaudiskumo principu kuris ir veda i aklaviete ir siuos veiksmus....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių