Quantcast

Britanijos karališkoji šeima vyksta į Prancūziją paminėti Somos mūšio 100-ųjų metinių

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos atstovai ketvirtadienį vyks į Pirmojo pasaulinio karo mūšio laukus šiaurinėje Prancūzijoje dalyvauti Somos mūšio šimtmečio minėjime.

Ramybės nerandantis britų premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), kuris pats priverstas kautis savo kovos lauke, britams nubalsavus už pasitraukimą iš Europos Sąjungos, taip pat patvirtino, kad dalyvaus šioje ceremonijoje.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) paskutinę minutę pakeitė savo darbotvarkę, kad galėtų atvykti į minėjimą ir parodytų, jog „nepaisant visko, kas vyksta Europos lygmeniu, Jungtinė Karalystė lieka draugu, su kuriuo Prancūzija nori išsaugoti draugystę“, sakė prezidentui artimas šaltinis naujienų agentūrai AFP.

Anksčiau buvo planuota, kad ceremonijoje dalyvaus ministras pirmininkas Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas), ir jis būtų buvęs aukščiausio rango Prancūzijos vyriausybės atstovas.

Princas Charles'as (Čarlzas), princas Williamas (Viljamas) su sutuoktine Kate (Keit) ir princas Harry (Haris) taip pat dalyvavus minėjime, abiems šalims prisimenant savo bendrą puolimą prieš Vokietiją, kuris buvo vienas didžiausių ir kruviniausių Pirmojo pasaulinio karo mūšių, turėjęs įtakos viso karo baigčiai.

Per 141 dieną trukusį mūšį žuvo, pateko į nelaisvę arba dingo daugiau nei 1 mln. karių, maždaug 20 tūkst. karių, įskaitant karius iš Sandraugos šalių, žuvo per pačią pirmąją mūšio dieną, dar tūkstančiai buvo suluošinta ir sužeista. 1916 metų liepos 1 diena, kai prasidėjo Somos mūšis, buvo kruviniausia per visą Didžiosios Britanijos armijos istoriją.

Iš viso šiame mūšyje Didžiosios Britanijos imperijos pajėgos prarado apie 125 tūkst. vyrų. Prancūzija neteko maždaug 40 tūkst., Vokietija – 160 tūkst. karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių