Quantcast

Britanijos ir Airijos ministrai sako beveik pasiekę „Brexit“ susitarimą

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos ir Airijos ministrai penktadienį pareiškė „labai priartėję“ prie susitarimo, leisiančio po „Brexit“ išlaikyti abiejų valstybių sausumos sieną atvirą.

Šis klausimas yra viena pagrindinių kliūčių, stabdančių derybas dėl „skyrybų“ su ES.

„Manau, kad labai priartėjome prie sprendinio. Tikrai tikiu, kad tai yra tiesa“, – po derybų Dubline žurnalistams sakė Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney (Saimonas Kouvenis).

Jungtinės Karalystės vyriausybės kanceliarijos ministras Davidas Lidingtonas (Deividas Lidingtonas) per tą pačią spaudos konferenciją pareiškė: „Kaip sako Simonas, tikrai esame labai arti sprendinio“.

Jis pridūrė, kad dabar derybos Briuselyje turi „toliau intensyvėti“.

Tačiau nė vienas ministras nepatikslino, kaip ketinama išeiti iš aklavietės sienos klausimu, dėl kurio pradėta būgštauti, jog Britanija kitų metų kovą gali palikti Europos Sąjungą be jokio susitarimo dėl būsimų santykių.

Jungtinė Karalystė ketina pasitraukti iš bloko bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, taigi, jai priklausanti Šiaurės Airija ir ES narė Airija po „Brexit“ taps Bendrijos išorės siena.

Tiek Londonas, tiek Briuselis pažadėjo pasirūpinti, kad neatsiras naujos fizinės infrastruktūros, tokios kaip muitinės patikros postai, tačiau abiems šalims nepavyksta pasiekti konsensuso, kaip konkrečiai įvykdyti tokį pažadą.

D. Lidingtonas lankėsi Dubline surengtoje Britanijos ir Airijos tarpvyriausybinėje konferencijoje – abiejų šalių deryboms skirtame forume, įsteigtame 1998-ųjų Šiaurės Airijos taikos susitarimu.

Jo kolega Dominicas Raabas (Dominikas Rabas), britų „Brexit“ sekretorius, penktadienį lankėsi Šiaurės Airijoje, kur susitiko su vietos politikais ir verslininkais.

D. Raabas šią savaitę leido suprasti tikintis, kad susitarimas dėl „Brexit“ gali būti sudarytas su ES iki lapkričio 21 dienos, nors premjerės Theresos May (Terezos Mei) biuras nusiteikęs atsargiau.

S. Coveney trečiadienį Paryžiuje perspėjo, kad norint šį mėnesį pasiekti proveržį derybose „būtina, kad derybininkų komandos rastų sprendimą apytiksliai artimiausią savaitę“.

Airių diplomatijos vadovas penktadienį atskleidė, kad Dublinas kasdien Briuselyje bendrauja su ES vyriausiojo derybininko Michelio Bernier (Mišelio Barnjė) komanda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Airija SUPER-suklestėtų jei jai būtų leista tapti Anglijos 'kontrabandos skyle' į ES.

ko

ko portretas
gero ir airiai /nusimuilins/ nes tu /pabegeliu/ ten niekas nelaukia...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių