Quantcast

Britanijoje suimtas kibernetine ataka prieš „Deutsche Telekom“ įtariamas vyras

  • Teksto dydis:

Londono oro uoste policija sulaikė Didžiosios Britanijos pilietį, įtariamą praeitais metais surengus didelę kibernetinę ataką prieš bendrovę "Deutsche Telekom", palikusią be interneto ir telefono ryšio apie milijoną Vokietijos namų ūkių, ketvirtadienį pranešė abiejų šalių pareigūnai.

29 metų vyras, ieškotas pagal Europos arešto orderį, buvo suimtas trečiadienį Britanijos nacionalinės kovos su nusikalstamumu agentūros (NCA) pareigūnų, sakoma Vokietijos federalinės policijos ir prokurorų pranešime.

"Šis britas kaltinamas itin rimtoje byloje mėginimu įvykdyti kompiuterinę diversiją", - nurodė pareigūnai.

Apie milijonas iš maždaug 20 mln. "Deutsche Telekom" vartotojų lapkričio pabaigoje negalėjo prisijungti prie interneto, o bendrovė teigė, kad šio daug valandų trukusio sutrikimo priežastis buvo kompiuterinė ataka, nutaikyta prieš buitinius maršruto parinktuvus.

Vienas NCA atstovas sakė, kad areštas įvyko Londono Lutono oro uoste Vokietijos policijos prašymu, bet įtariamasis taip pat buvo ieškomas "dėl kitų atskirų nusikaltimų, įvykdytų Jungtinėje Karalystėje".

Vokietijos federaliniai prokurorai pareiškė siekiantys, kad šis vyras būtų išduotas Berlynui.

Jeigu būtų pripažintas kaltu, jam Vokietijoje grėstų iki 10 metų įkalinimo.

Baimė dėl kibernetinių grėsmių

Vokietijos policijos pranešime sakoma, kad puolimo prieš "Deutsche Telekom" tikslas buvo užkrėsti vartotojų kompiuterius žalingomis programomis, prijungiančiomis juos prie "kompiuterių zombių" tinklo (botnet). Naudojant specialias programas, tokius kompiuterius galima slapta naudoti įvairiems tikslams - pavyzdžiui, kitoms kibernetinėms atakoms rengti.

Manoma, kad įtariamasis siūlė nuomoti užvaldytų kompiuterių tinklą juodojoje interneto rinkoje, sakoma pranešime.

"Deutsche Telekom" sugebėjo atremti ataką, patarusi vartotojams išjungti maršruto parinktuvus ir iš naujo juos paleisti atnaujinus programinę įrangą.

Šis didelio masto smūgis Vokietijoje padidino susirūpinimą dėl kibernetinio saugumo. Pareigūnai perspėjo, kad daugiau atakų gali būti surengta prieš rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus.

Per kelerius pastaruosius metus šalyje jau ne kartą buvo surengta didelių programišių atakų.

Pernai rugsėjį kelių partijų būstinėms buvo siuntinėjami klaidinantys elektroniniai laiškai, neva atsiųsti NATO būstinės. Spragtelėjus laiške esančią nuorodą aukos kompiuteris būdavo užkrečiamas žalinga programa.

2015 metais programišiai atakavo Vokietijos parlamento žemuosius rūmus. Saugumo tarnybos šį puolimą sieja su Rusija.

Vokietija taip pat nerimavo dėl Jungtinėse Valstijose susiklosčiusios padėties, kai kibernetinių įsilaužėlių nutekinti konfidencialūs dokumentai, kaip manoma, paveikė pernai vykusių prezidento rinkimų eigą.

Kanclerė Angela Merkel praeitų metų pabaigoje sakė, kad kibernetinės atakos iš Rusijos tapo tokios dažnos, jog Vokietija privalo laikyti jas "kasdienio gyvenimo dalimi" ir išmokti jas atremti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių