Quantcast

Britanija nori kuo greičiau susitarti su ES dėl imigrantų statuso

Jungtinė Karalystė norėtų kuo greičiau susitarti su Europos Sąjunga dėl imigrantų Britanijoje statuso, sako šalies ambasadorė Lietuvoje Claire Lawrence (Kler Lorens), Vyriausybei trečiadienį oficialiai inicijavus pasitraukimo iš Europos Sąjungos procesą.

„Prie šio derybų aspekto – lietuvių statuso Jungtinėje Karalystė – norėtume prieiti kaip įmanoma greičiau“, – žurnalistams Vilniuje sakė C.Lawrence.

Ambasadorė pabrėžė, kad premjerės Theresos May (Terezos Mei) laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui migrantų teisių užtikrinimo klausimas buvo skiriamas didelis dėmesys, o tai rodo, jog šią sritį britai laiko prioritetine.

„Tai labai svarbu ir čia, Lietuvoje. Daug mano draugų lietuvių turi šeimas Jungtinėje Karalystėje ir mano šeima Jungtinėje Karalystė turi draugų, kolegų ir kaimynų iš Lietuvos“, – kalbėjo diplomatė.

Britų vyriausybė taip pat sieks užtikrinti ir maždaug 1,2 mln. savo kitose ES šalyse gyvenančių piliečių teises.

Lietuvos pareigūnams migrantų teisių Jungtinėje Karalystėje klausimas yra vienas svarbiausių „Brexit“ derybose, nes Britanija yra viena iš populiariausių lietuvių emigrantų krypčių.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Jungtinėje Karalystėje gyvena apie 200 tūkst. lietuvių.

Pasitraukę iš ES britai greičiausiai imsis kontroliuoti imigraciją iš Bendrijos šalių. Apie tai anksčiau buvo užsiminusi ir Jungtinės Karalystės premjerė T.May, nurodžiusi, kad tai reikš Britanijos pasitraukimą iš ES bendrosios rinkos.

Vietoje to britai derybose tikisi pasiekti platų prekybos susitarimą su ES, kur pagrindinės derybos vyks ties muitų, produktų standartų ir ginčų sprendimų klausimais.

Spaudos konferencijoje C.Lawrence pabrėžė pastebinti vis geriau besiklostančius dvišalius Britanijos ir Lietuvos santykius.

Ji taip pat sakė, kad palikdama ES Jungtinė Karalystė nepaliks Europos, o su pačia Bendrija derybų metu sieks „gilios ir ypatingos partnerystės“.

Didžioji Britanija trečiadienį oficialiai pradėjo išstojimo iš Europos Sąjungos procedūrą, britų ambasadoriui įteikus Jungtinės Karalystės premjerės laišką Europos Vadovų Tarybos pirmininkui D.Tuskui.

Jungtinė Karalystė apsisprendė išstoti iš Bendrijos per praeitais metais birželio 23 dieną įvykusį referendumą.

Derybos dėl „Brexit“ sąlygų turėtų užtrukti apie dvejus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių