Quantcast

„Brexit“ kampanijos veidas B. Johnsonas nesieks Britanijos premjero posto

  • Teksto dydis:

Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos šalininkų kampanijos veidas, buvęs Londono meras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ketvirtadienį pareiškė nesieksiantis perimti ministro pirmininko posto iš atsistatydinti nusprendusio Davido Camerono (Deivido Kamerono), nors daugelis prognozavo, kad po „Brexit“ stovyklos pergalės referendume jis pasielgs priešingai.

„Pasitaręs su kolegomis ir atsižvelgdamas į aplinkybes parlamente nusprendžiau, kad tas asmuo negaliu būti aš“, – B.Johnsonas sakė kalbėdamas Londono centre po to, kai jo sąjungininkas euroskeptikas Michaelas Gove'as (Maiklas Gouvas) sumažino buvusio mero galimybes, iškėlęs savo kandidatūrą į partijos ir vyriausybės vadovo postą.

Vidaus reikalų ministrė Theresa May (Teresa Mei), taip pat paskelbusi, kad kandidatuos, dabar yra aiški favoritė tapti vienijančia veikėja po referendumo kampanijos, atskleidusios gilius nesutarimus Konservatorių partijoje.

„Mano vaidmuo bus teikti visą įmanomą palaikymą kitai Konservatorių administracijai“, – pareiškė B.Johnsonas, daugelio laikytas favoritu tapti D.Camerono įpėdiniu.

B.Johnsonas pridūrė, kad būsimi partijos lyderio rinkimai yra „galimybė suvienyti mūsų šaly ir mūsų visuomenę“.

„Gyvybiškai svarbu, kad sutelktume visus partijoje“, – pabrėžė jis.

„Tai mūsų galimybė atkurti Britanijos – nepriklausomos, suverenios ir save valdančios valstybės – pozicijas“, – aiškino buvęs sostinės meras, taip pat ragindamas sukurti „balais pagrįstą imigracijos sistemą“, panašią į veikiančią Australijoje.

Praeitą ketvirtadienį 52 proc. referendume balsavusių britų nubalsavo už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos, o Britanija taps pirmąja tai padariusia šalimi per 60 metų gyvuojančio bloko istoriją.

Nori būti ministre pirmininke

Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretorė Theresa May (Teresa Mei) ketvirtadienį paskelbė sieksianti pakeisti Davidą Cameroną (Deividą Kameroną) ministro pirmininko poste, sakydama, kad derybos dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos neturėtų prasidėti iki šių metų pabaigos.

„Šiandien pakviečiau jus čia, kad paskelbčiau savo kandidatūrą tapti Konservatorių partijos lydere ir Jungtinės Karalystės ministre pirmininke“, – ji sakė kalbėdama Londone.

Sekretorė taip pat paragino užtikrinti vienybę ir užbaigti didelį susipriešinimą Konservatorių partijoje.

„Mūsų šaliai reikia stiprios išbandytos vyriausybės, kad vestų mus šiuo politinio ir ekonominio netikrumo laikotarpiu, – sakė ji. – Mums reikia vadovybės, kuri galėtų suvienyti mūsų partiją ir mūsų šalį.“

Th.May taip pat pabrėžė, kad iki 2020 metų nereikėtų rengti jokių pirmalaikių rinkimų. Be to, ji atmetė galimybę surengti pakartotinį referendumą.

„Brexit“ reiškia „Brexit“. Kampanija buvo surengta, balsavimas įvyko, aktyvumas buvo didelis, o visuomenė pateikė savo sprendimą“, – aiškino ji.

Be kita ko, Th.May išsakė savo poziciją dėl ES sutarties 50-ojo straipsnio, numatančio šalies narės išstojimo iš ES procedūrą, oficialaus inicijavimo, kurį D.Cameronas paliko atlikti savo įpėdiniui.

„50-asis straipsnis neturėtų būti inicijuotas iki šių metų pabaigos“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių