Quantcast

„Brexit“ ima dominuoti Ispanijos rinkimų kampanijoje

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos, vadinamojo „Brexit“, tema penktadienį ėmė dominuoti priešrinkiminėje kampanijoje Ispanijoje.

Čia kadenciją baigiantys konservatoriai žada stabilumą, stiprėjant ultrakairiųjų pažiūrų prieš taupymą pasisakančiam aljansui „Unidos Podemos“.

Apklausos rodo, kad konservatoriška „Liaudies partija“ (PP) laimės sekmadienį vyksiančius parlamento rinkimus, tačiau absoliučios daugumos neturės. O „Unidos Podemos“, pasisakanti pieš ES remiamą taupymą, kaip ir Graikijos „Syriza“, atsidurs antroje vietoje.

„Labai svarbu pasiųsti žinią apie institucinį ir ekonominį stabilumą, – po „Brexit“ per televiziją kreipdamasis į žmones sakė laikinasis Ispanijos vyriausybės vadovas Mariano Rajoy (Marianas Rachojus). – Dabar ne metas dar labiau skatinti ir didinti netikrumą.“

Jis tiesiogiai neminėjo aljanso „Unidos Podemos“, norinčio nutraukti ES remiamą taupymo politiką, kurios M. Rajoy ėmėsi 2011 metais atėjęs į valdžią. Premjero teigimu, būtent tokia politika užkirto kelia ekonominiam kolapsui Ispanijoje.

Tačiau apie „Unidos Podemos“ prakalbo premjero pavaduotojai. Diplomatijos vadovas Jose Manuelis Garcia-Margallo (Chosė Manuelis Garsija-Margaljas) sukritikavo „Unidos Podemos“ dėl euroskeptiškumo ir pareiškė, kad jie nori atsisakyti euro.

„Radikalizmas ir populizmas niekada neatneša stabilumo, – sakė PP generalinė sekretorė Maria Dolores de Cospedal (Marija Dolores de Kospedal). – Mums reikia vyriausybės, kuri dirbtų, kad užtikrintų Ispanijos stabilumą ir paremtų Europos projektą.“

„Unidos Podemos“ lyderis Pablo Iglesias (Pablas Iglesijas) paneigė, kad jo partija nori atsisakyti euro, tačiau pridūrė, kad Europa turi „keisti kursą“.

„Niekas nenorėtų palikti Europos, jeigu būtume sąžiningi ir vieningi“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Sekmadienį Ispanijoje vyksiantys parlamento rinkimai yra jau antri per šešis mėnesius. Po gruodį įvykusių parlamento rinkimų šalyje nepavyko suformuoti koalicinės vyriausybės.

Rinkėjai gali rinktis iš keturių pagrindinių politinių grupių – pernai iškilusi „Podemos“ ir centro dešinioji „Ciudadanos“ įsiterpė tarp dviejų tradicinių anksčiau dominavusių partijų.

Nuomonių apklausos rodo, kad „Unidos Podemos“ gali būti antroji ir aplenkti 137 metus gyvavusią Socialistų partiją (PSOE).

PSOE vadovas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) penktadienį kritikavo liberalią ES politiką, bet taip pat smerkė „populizmą..., kuris iškėlė klaidingus realių britų problemų sprendinius“.

Kol kas sunku įvertinti, kaip „Brexit“ paveiks rinkimus Ispanijoje sekmadienį.

Nuomonių apklausos įstaigos GAD3 atstovė Sara Morais sakė, kad iš „Brexit“ naudos gali turėti ir „Podemos“ koalicija ir PP.

„Daugiau balsų gali būti už stabilumą“, – pažymėjo ji. Esą, referendumo Britanijoje rezultatai „taip pat demonstruoja žmonių galią... Žinia yra ta, kad reikalai gali keistis. Tai gali pastiprinti „Podemos“ koaliciją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Prasidėjo įnirtinga kova dėl antros vietos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių